Sandžački odbor: Vulin nedostojan funkcije – I Bošnjaci i Srbi trebaju biti zabrinuti

Semiha Kačar, predsjednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda,kaže da je zabrinuta zbog postupka direktora BIA-e, Aleksandra Vulina, u vezi s dodjelom stipendija studenticama iz BiH protiv kojih je Tužilaštvo BiH pokrenulo postupak zbog veličanja ratnog zločinca Ratka Mladića i glorifikovanja genocida. Ona kaže da je ova situacija zabrinjavajuća kako za Bošnjake, tako i za Srbe.

Kačar kaže da u Srbiji najveći problem je to što nedostaje pravna država, a da je poruka po ovom pitanju jasna – Srebrenica predstavlja najveći moralni, politički i ljudski pad na prostorima bivše Jugoslavije.

Dodaje da poziv Aleksandra Vulina studenticama da nastave studije u Srbiji sa obezbjeđenom stipendijom ukazuje na to da taj pad i dalje traje.

“To je zastrašujuće jer ukazuje na nedostatak sposobnosti države da se distancira od zločina. Još više zabrinjava što ove studentkinje Mladića smatraju “vođom našeg naroda”, što odražava njihovu dezorijentaciju i moralno rasulo,” ocijenjuje Kačar.

Također je izrazila zabrinutost zbog nedostatka osude politike koja je dovela do genocida i zločina. Kačar smatra da ovo ugrožava temelje društva i narušava nadu u pravedniji i slobodniji poredak.

“Bošnjaci su bili žrtve genocida, a ime Ratka Mladića je vezano za taj i druge zločine počinjene u ratu.  Ali ja ovom prilikom hoću da naglasim da treba da budu zabrinuti i Srbi. Imate na delu veličanje čoveka koji je osuđen na doživotnu robiju za najteže ratne zločine, zbog zločina genocida da ga načelnik BIA-e štiti, da ga predsjednik Srbije veliča kao heroja da ga društvo smatra nekakvim srpskim herojem. Ta je činjenica velika sramota za državu Srbiju u kojoj, kako vidimo, ima još uvijek ljudi, i to veliki broj, koji Mladića smatraju herojem.  Posebno je poražavajuća činjenica da je među njima ima i mladih ljudi, studenata, kao što su ove dve nesretne djevojke” kaže Semiha Kačar.

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava će zahtjevati da se prestane sa krivotvorenjem prirode zločina u Srebrenici i da se on mora zvati pravim imenom ,,genocidom” i da na takvoj kvalifikaciji treba uporno insistirati.

“Zahtijevamo da se velikosrbijanska politika, koja je dovela do zločina, diskredituje i odbaci, zajedno sa svim njenim derivatima, poput “srpskog svijeta”. Drugo, insistirat ćemo na potrebi suočavanja s prošlošću, jer bez toga nije moguće političko ozdravljenje, obnova vladavine prava, solidarnosti, povjerenja i moralne te političke jednakosti građana. Treće, zahtijevamo uklanjanje svih murala sa likovima ratnih zločinaca u Srbiji. Četvrto, tražimo da se zahtjevi koje su vlastima upućeni sa protesta “Srbija protiv nasilja” prošire zahtjevom za osudom veličanja ratnih zločinaca. Peto, zahtijevamo da se u udžbenicima historije posveti odgovarajuća pažnja stradanju Bošnjaka. Šesto, iskoristit ćemo svaku priliku da uputimo poruku Aleksandru Vulinu da nije dostojan javne funkcije i predložimo mu da se pridruži studenticama kriminalistike u izučavanju materijala i dokumenata o stradanju Bošnjaka. Uvjereni smo da će to biti korisno i njemu i studenticama,” stoji u izjavi Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda za portal 020 media.”