U kojim slučajevima plaćate porez pri uplati novca na vaš račun?

Ukoliko redovno primate novčane uplate od strane drugih građana na svoj račun, mogli biste dobiti obaveštenje od poreskih organa da platite porez u visini od 20%. Naime, u situacijama kada nemate registrovano neprofitno udruženje, poreske vlasti tumače da na ovaj način ostvarujete prihod, ili, u slučajevima gde su uplate ređe, da primate novčane poklone, koji takođe podležu oporezivanju, ali po nižoj stopi.

Osobe koje se posvećuju humanitarnom radu – bilo da spašavaju napuštene životinje ili pomažu ugroženim sugrađanima – mogu biti iznenađene kada prime novčane uplate od ljudi koji podržavaju njihov rad.

Poreski organi neće smatrati ove uplate donacijama ukoliko su česte, već ih shvataju kao prihod koji je podložan oporezivanju. U slučaju kada nisu česte, poreznici ih neće tretirati kao donacije, već bi mogli da ih kategorizuju kao poklone i oporezuju prema toj osnovi.

U prvom slučaju plaća se 20 odsto od poreza na dohodak, a u drugom – 2,5 odsto od primljenog novčanog poklona iznad određenog iznosa.

Ako je za utehu – poreznici ne mogu na jednu uplatu istovremeno da „razrežu“ oba poreza, već ili jedan, ili drugi.

Rešenje za ove građane koji se bave neprofitnim radom je, kako za portal N1 objašnjava Ivan Raonić, sudski veštak za poreska pitanja – registrovanje neprofitne organizacije.

„Kada se svaki pravni posao reguliše, definiše i prati kroz dokumentaciju – sužava se prostor poreskom organu da tumači uplate novca. Jer, kad god postoji dokumentacija i pravni osnov, vidi se šta je šta. Kad toga nema, poreski organ u principu taj pravni posao tumači na teret poreskog obveznika – primaoca novca“, kaže Raonić.

Ako su uplate na račun fizičkog lica učestale, a ne postoje nikakvi „papiri“ koji objašnjavaju o kakvom poslu je reč, onda će primalac novca, kako objašnjava naš sagovornik, da plati porez od 20 odsto.

„To je definisano Zakonom o prezu na dohodak građana i podvodi se pod ‘ostale prihode’ građana“, navodi Raonić.

Poreznici, isto tako, mogu da procene da je reč o poklonu u novcu, a ne prihodu fizičkog lica.

Ovo se, prema navodima našeg sagovornika, dešava kada uplate na račun nisu toliko učestale.

„U tom slučaju primalac novca moraće da plati porez na poklon po stopi od 2,5 odsto za iznos preko 100.000 dinara „, navodi Raonić.

Izvor: N1