Realizovana promotivna akcija u cilju poboljšanja bezbjednosti žena i djevojčica u Novom Pazaru

NVO “Monitor” realizovao je promotivnu akciju u cilju podizanja kapaciteta zaštite žena i djevojčica u Novom Pazaru u okviru projekta “Javne površine po meri bezbednosti devojčica i žena”.

Njihovo istraživanje se sprovodi kroz percepciju intervjua urađenih sa djevojčicama i ženama iz Novog Pazara kako bi se identifikovale bezbjednosne potrebe žena i djevojčica u Novom Pazaru na 5 ciljanih javnih površina u gradu(Pješačka zona, Gradski park, Rekreacioni centar, Kej pored rijeke Raške i sportski tereni na deževskom putu).

“Do sada je intervjuisano oko 800 žena i djevojčica, i indentifikovali smo koje su to bezbednosne potrebe žena, čega se žene i devojčice plaše i šta bi podiglo osećaj njihove bezbednosti. Takođe je urađen jedan izveštaj koji ćemo dati relevantnim stakeholder-ima, uglavnom su žene istakle da veće osvetljenje javnih površina i veće prisustvo policije kao i neka bolja urbanistička rešenja bi pomogla da se one osećaju bezbednije na ovim javnim površinama “, rekao je Aleksandar Ivanović, predsjednik nvo Monitor.

Građani su tom prilikom mogli da ostave poruke na mobilnom panou kako bi dali svoje preporuke šta bi moglo doprinijeti poboljšanju njihove bezbjednosti na tim javnim površinama.

Istraživanje sprovode OCD Monitor iz Novog Pazara i @reakt.np uz podršku @unwomenserbia u okviru projekta „Sigurnostt žena i devojčica u javnom prostoru“ koji podržava @ukinserbia .