SDA-SPP-GPS: Brojne nepravilnosti u prebrojavanju glasova, vlast širi dezinformacije preko svojih medija

Predstavnici SDA Sandžaka, Stranke Pravde i Pomirenja i Građanskog pokreta Sandžaka, izjavili su danas na press konferenciji da postoje brojne nepravilnosti u prebrojavanju glasova prilikom čega je došlo do prekrajanja izborne volje građana Novog Pazara. 

Nosilac liste “Građanski pokret Sandžaka – Za život dostojan čovjeka” Edin Zećirović, izjavio je da je vladajuća koalicija proglasila pobjedu na nelegitiman način i širila dezinformacije putem svojih medija  i divljih portala kako bi uticali na svijest građana da prihvate prekrajanje izborne volje građana i na taj način izvršile pritisak na Gradsku izbornu komisiju o krajnjem rezultatu izbora.

Zećirović je tom prilikom ukazao da je došlo do prekrajanja izborne volje time što su dopisivane i škrabane prethodne brojke sa zapisnika koji su dostavljeni izbornim komisijama.

“Neko je presavijao glasove i ubacivao u vreću a onda preškrabao brojeve u zapisnike koji su dati izbornim štabovima, oni se pozivaju na Dontov sistem računanja mandata koji je izmijenjen 2022. godine, za šta vladajuća garnitura očigledno nije bila upućena, pa su brže-bolje kad su vidjeli šta su uradili uzeli da prepravljaju zapisnike i ubacuju listiće u vreće.”

“Gornji spisak je onaj koji se sada nalazi u vrećama koji je slikan i objavljen na sajtu Republičke izborne komisije, a donji je kopija koju imaju SDA i SPP, razlikuje se u tome što je zadnja brojka dopisana i potpis postoji pored, a na ovim kopijama koje imaju SPP i SDA ne postoji ta zadnja brojka i taj potpis. Još šta je karakteristično, prva brojka je 847 a sljedeća 1278. Razlika u ovim brojkama je oko 431 glas ” rekao je Zećirović.

Edin Numanović potpredsjednik SPP-a i predstavnik liste “Promjena je pobjeda”, izjavio je da je neprihvatljivo to što je na mnogim mjestima došlo do prepravljanja zapisnika i da taj slučaj nije jedinstven, on je na press konferenciji pokazao samo nekoliko primjera u kojima su zapisnici bili prepravljani i da smatraju da je to dovoljan razlog da se ponove izbori.

“Ja kod mene imam zapisnik sa izbornog mjesta 70. Ekonomska trgovinska škola ,prema zapisniku koji su donijeli naši članovi biračkog odbora u stranku, koji treba da bude istovjetan sa zapisnikom koji se nalazi na sajtu Republičke izborne komisije, bio je veći broj glasačkih listića nego broj glasača koji su izašli na izbore, što predstavlja grubo kršenje izbornih pravila. Ovo je uslov za ponavljanje izbora na ovom biračkom mjestu,” rekao je Numanović.

Predstavnik liste “Čuvari Sandžaka” SDA Sandžaka Merfid Kamešničanin, kaže da je pored malverzacija i prekrajanja izborne volje građana bilo i dosta drugih nepravilnosti kao što su krađa i kupovina glasova i da je SDA Sandžaka uputila prigovor Gradskoj izbornoj komisiji , protiv odluke o utvrđivanju preliminarnih rezultata za izbor odbornika u Skupštini grada Novog Pazara.

“Kao što znate, Izborna komisija grada Novog Pazara nije pravilno primjenila član 62. Zakona o lokalnim izborima prilikom raspodjele mandata izbornim listama na način da je jedan odbornički mandat dodijelila listi ” Evropski Novi Pazar” umjesto listi “Građanski pokret Sandžaka – Za život dostojan čovjeka”. Pravilnom primjenom člana 62. Zakona o lokalnim izborima, Izborna komisija grada Novog Pazara trebala je da mandate izbornim listama koje su učestvovale na izborima za izbor odbornika Skupštine grada Novog Pazara dodijeli na sljedeći način: SDP: 18 mandata, SNS-SPS: 5 mandata, SPP: 12 mandata, SDA: 10 mandata, GPS: 2 mandata.Imajući u vidu sve navedeno, tražimo da Izborna komisija grada Novog Pazara usvoji ovaj prigovor i da nakon toga usvoji odluku u kojoj ove tri liste koje stoje ispred vas imaju izbornu većinu i koje su pravi pobjednici ovih izbora.” Rekao je Kamešničanin.

SDA-SPP-GPS pozvali su građane da se sutra u četvrtak 21.12.2023 okupe u 15:30h u centru grada i održe miran protest kako bi sačuvali izbornu volju građana.