Opozicija u Novom Pazaru održala protest – Umalo došlo do incidenata

Građanski pokret Sandžaka (GPS), Stranka Pravde i Pomirenja (SPP) i Stranka Demokratske Akcije Sandžaka (SDA), održali su danas masovni protest kako bi ukazali na prekrajanje izborne volje građana i kako navode ,,krađu glasova prilikom usvajanja prvih preliminarnih rezultata od strane GIK” u kojim je prema tvrdnjama ove tri opozicione stranke , GPS trebao da dobije 2 mandata a SDP jedan mandat manje što bi na taj način opoziciji u ovom gradu dalo većinu za sastavljanje nove vlade.

Predstavnici ovih političkih opcija su tokom najavljenog mirnog protesta šetnjom kroz grad željeli da pošalju jasnu poruku Gradskoj izbornoj komisiji da neće dozvoliti prekrajanje glasova i krađu prilikom čega su zatražili smjenu predsjednika Gradske izborne komisije Radoslava Milića.

Tokom protesta došlo je do obostranih provokacija između pristalica vlasti i opozicije pa je umalo došlo do incidenata. Brzom akcijom pojedinaca a tek potom policije spriječena je opšta tuča.

Nakon obraćanja Zećirovića koji je pozvao obe skupine da smire strasti, pristalice opozicije su se povukle do dijela ispred fakulteta za Islamske studije.

“Volja građana i izborna volja je ono što tražimo. Upućujemo apel svim institucijama države, predjedniku države, svim ljudima koji nose bilo kakvu odgovornost da Novi Pazar prodiše u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje. Da jednako pravo ima svaki građanin Novog Pazara kao svaki građanin ove države, civilizovane Evrope i svijeta. Nećemo odustati od tog zahtjeva”, rekao je Zećirović, naglasivši da smo svi jedan narod i braća i da ne smijemo dozvoliti sebi da dođe do incidenata.

Skupu se obratila ispred SDA Sandžaka Hanadi Hajdinović koja je ukazala na to da se ne sme dozvoliti da se prekraja izborna volja građana i da korupcija i bezakonje vlada u Novom Pazaru.

“Samo ujedinjeni možemo pobjediti nepravdu, bezakonje i koruptivni sistem. U ovim momentima je veoma važno da zajedno ne dozvolimo prekrajanje izborne volje građana. Uprkos zastraživanjima i ucjenama, narod ovog grada je rekao prethodnoj vlasti “odlazite”. Zato moraju otići”, rekla je Hajdinović.

Kandidat za gradonačelnik ispred Stranke pravde i pomirenja (SPP) i nosilac liste – Edin Đerlek, je pozvao predsjednika Gradske izborne komisije da podnese ostavku i tako sačuva dostojanstvo jer u GIK-u glasove broje ljudi koji su pravosnažno osuđeni za zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticaja.

“Gradska izborna komisija, ko nam čuva, ko nam broji glasove? Čovjek koji je pravosnažno osuđen za zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticaja. Pa jel vam sada jasno do kakve krađe je došlo. Do decenijske krađe na ovim izborima. Još četiri godine vašeg života žele da ukradu, još četiri godine nepravde, još četiri godine zuluma i još četiri godine agonije. E nećemo i dozvoliti”, rekao je Đerlek.

Opozicija je zatražila uvid u kompletan izborni materijal jer je na mnogim mjestima bilo nepravilnosti i da predsjednik izborne komisije Milić podnese ostavku po kratkom postupku, u suprotnom  kažu da će iskoristiti sve pravne opcije i obratiti se svim mogućim relevantnim institucijama u riješavanju ovog problema.