SPP: Zahtjevamo ponavljanje izbora

Izborna lista „EDIN ĐERLEK GRADONAČELNIK – PROMJENA JE POBJEDA“ Izbornoj komisiji grada Novog Pazara uputila je zahtjev za ponavljanje glasanja u ovom gradu.

U Zahtjevu koje je podnijela Stranka pravde i pomirenja navodi se da je uvidom u izborni materijal sa 5% biračkih mjesta u Gradu Novom Pazaru na njihov zahtjev, kao i uvidom u izborni materijal sa još 10% biračkih mjesta na osnovu zahtjeva još dvije izborne liste, utvrđeno da je u radu biračkih odbora, kao i u radu Izborne komisije Grada Novog Pazara došlo do grubih kršenja odredaba Zakona o lokalnim izborima.

Iz Stranke pravde i pomirenja navode da su zapisnici ispravljani mimo svih pravila i propisa čime su načinjene teške povrede izbornog postupka.

“U zakonskom postupku vršenja ispravke zapisnika od strane biračkog odbora, član biračkog odbora koji vrši ispravku dužan je da se potpiše pored iste.

– U zakonskom postupku vršenja ispravke zapisnika od strane izborne komisije, izborna komisija je dužna da donese i objavi Rešenje o ispravljanju zapisnika o radu biračkog odbora.

Ni prvi, a ni drugi način vršenja ispravke ni u jednom slučaju nije sproveden, već su nepoznata lica svojevoljno vršila ispravljanje zapisnika o radu biračkih odbora i time načinila teške povrede izbornog postupka.”

U SPP-u navode da su brojne neregularnosti ugrozile kompletan izborni postupak.

  1. Na BM 84 višestruko je ispravljen zapisnik o radu biračkog odbora u pogledu broja birača koji su upisani u izvod iz biračkog spiska, broja birača koji su izašli na izbore, broja glasačkih listića u glasačkoj kutiji i broja važećih i nevažećih glasačkih listića.
  2. Na BM 70 broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji je manji od zbira broja važećih i nevažećih glasačkih listića.
  3. Na BM 75 je ispravljen zapisnik o radu biračkog odbora u pogledu broja birača koji su upisani u izvod iz biračkog spiska.
  4. Na BM 69 je ispravljen broj glasova koje je dobila izborna lista Građanski pokret Sandžaka. Od 29nevažećih pronađena su 2 listića za koje je utvrđeno da su važeći, u zapisniku o radu BO je konstantovano 2 glasa za list pod br. 5 a pronađen je 1.5
  5. Na BM 63 je ispravljen zapisnik o radu biračkog odbora u pogledu broja birača koji su upisani u izvod iz biračkog spiska.
  6. Na BM 85 je ispravljen broj glasova koje je dobila izborna lista Evropski Novi Pazar Rasim Ljajić, Aleksandra Vučić Novi Pazar ne sme da stane
  7. Na BM 89 je ispravljen zapisnik o radu biračkog odbora u pogledu broja birača koji su upisani u izvod iz biračkog spiska.
  8. Na BM 91 je ispravljen broj birača koji su izašli na izbore, broja glasačkih listića u glasačkoj kutiji i broja važećih i nevažećih glasačkih listića.
  9. Na BM 95 je ispravljen zapisnik o radu biračkog odbora u pogledu broja birača koji su upisani u izvod iz biračkog spiska. Broj glasova liste br. 1 u zapisniku je 313 a utvrđeno je da ima 311 broj glasova liste br. 308 u zapisniku o radu BO je 308 a utvrđeno je da ima 290,   broj glasova liste br. 4 u zapisniku o radu BO je   100 a utvrđeno je da ima 104, broj glasova liste br. 6 u zapisniku o radu BO je 10 a utvrđeno je da ima 11, broj glasova liste br. 7 u zapisniku o radu BO je 6 a utvrđeno je da ima 7, broj glasova liste br. 8 u zapisniku o radu BO je 47 a utvrđeno je da ima 49.Ukupan broj birača je izašlo na izbore u zapisniku o radu BO iz 801 a utvrđeno je da ima 792.
  10.  Na BM 62 je ispravljen broj nevažećih glasačkih listića u glasačkoj kutiji. Lista br. 1 umjesto 478 u zapisniku o radu BO utvrđeno je da ima 474 od kojih je 1 listić podrške listi pod brojem 7.
  11. Na BM 53 je ispravljen broj važećih glasačkih listića.
  12. Na BM 46 je ispravljeno da 4 listića od 16 koja su u zapisniku evidentirana da su nevažeći, utvrđeno je da ipak važe.
  13. Na BM 96 je utvrđeno brojanjem da na izbornom listiću br. 3 ima 223 listića, a zapisnikom je evidentirano 221.
  14. Na BM 77 u glasačkim listićima za listu pod br. 3 je nađen gl. listić koji je nevažeći i dodat je broju nevažećih.

U SPP-u zaključuju da je Izborna komisija Grada Novog Pazara napravila niz teških propusta u primjeni zakonskih odredbi u pogledu kontrole, obrade i čuvanja izbornog materijala i da je time ugrozila kompletan izborni postupak.

Ističu da su sve brojne navedene greške evidentirane na osnovu uzorka od samo 15%, pa je nesumnjivo broj greški višestruko veći ako se uzme u obzir da izborni materijal sa drugih biračkih mjesta nije ponovo pregledan.

– Iz tih razloga, tražimo od Izborne komisije Grada Novog Pazara da u najkraćem roku donese Rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja. Na svim biračkim mjestima.