Čuljković: Uništavanjem starih nadgrobnih spomenika, uništava se historija jednog naroda

Elmin Čuljković iz Novog Pazara redovno posjećuje Novopazarska groblja kako bi proučavao spomenike i stekao više saznanja o narodima koji su živjeli i koji su sahranjeni u ovom gradu. Nedavno je primijetio da nedostaje oko 40% starih spomenika iz doba Osmanskog carstva i ranijih perioda na groblju i da je jednom, prilikom obilaska, primijetio grupu momaka koji su sklanjali spomenike.

Na pojedinim spomenicima su vidljiva fizička oštećenja od mehanizacije, povodom čega je uputio zahtjev institucijama i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, tražeći hitne mjere kako bi se spriječilo daljnje uništavanje.

“Uništavanjem spomenika uništava se historija ovog naroda, već decenijama se ovi spomenici urušavaju I niko ne vodi pažnju o njima. Moja bol kada sam video da je nestalo oko 25 spomenika u roku od dvije nedjelje me je naterala da se prvo obratim Bošnjačkom nacionalnom vijeću koje bi trebalo da ima neke ingerencije ali nažalost nemaju. Oni su me uvjerili da će uraditi sve što je do njih. Zatim sam obišao Islamsku zajednicu koji su me takođe uvjerili da će razgovarati sa JKP Čistoćom da obavljaju svoju nadlježnost kako treba I na kraju sam podnio pritužbu Zavodu za zaštitu spomenika u Kraljevu. Oni su mi odgovorili da su poslali JKP Čistoći odluku da pod hitno urade nešto da se sačuva ta kulturno-historijska baština I da je Gazilar jedno od najvrijednijih muslimanskih grobalja u Srbiji.” – rekao je Čuljković.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture obavijestio je Grad Novi Pazar da je mezarje “Gazilar” proglašeno spomenikom kulture te da je na ovom groblju zabranjeno uništavanje i izmještanje starih nišana, odnosno nadgrobnih spomenika.

  12-10-2024-3-Гробље-Нови-Пазар

„Bilo koja vrsta radova koji se izvode na području groblja „Gazilar“, što uključuje i formiranje i novih grobnih mjesta, ne smije dovesti do oštećenja, uklanjanja i pomjeranja starih spomenika sa pozicija na kojima se nalaze. Posebnu pažnju treba obratiti na nedozvoljene aktivnosti koju sprovode nepoznata lica u cilju uništavanja ovih spomenika“, piše u dopisu upućenom Gradu Novom Pazaru, uz molbu da iz djelokruga svojih nadležnosti preduzme sve neophodne mjere kako bi se spriječila dalja devastacija.