Portal Free media najavio da će odbiti novac sa Konkursa grada za sufinansiranje medija

Internet portal “Free media” najavio je da će odbiti novac koji je predložila komisija za sprovođenje Konkursa za sufinansiranje medija koji je raspisao Grad Novi Pazar . 

U svom saopštenju na portalu freemedia.rs ističu da na ovaj način žele da podignu glas protiv nepravedno raspoređenog novca građana i činjenicu da je 80% sredstava dato jednom privatnom mediju.

“Medijski pluralizam je od neprocenjivog značaja za svaku zajednicu, jer doprinosi jačanju demokratskih principa u našem društvu, kroz unapređenje uslova za slobodno i nezavisno novinarstvo.

Komisija za sprovođenje Konkursa za sufinansiranje medijskih projekata predložila je danas da najviše novca i ove godine dobije Radio televizija Novi Pazar (RTVNP) i to 32,25 miliona dinara.

Ostalih 16 medija i udruženja koja se bave proizvodnjom medijskih sadržaja dobili su ukupno 6,75 miliona dinara ili nešto više od 17 odsto” – stoji u saopštenju Free media.

020 media bojkotovao je ove godine Konkurs za sufinansiranje medija smatrajući da komisija već godinama radi isključivo u korist jednog medija i da na ovaj način se guše drugi mediji koji svoj posao rade nezavisno. Smatramo da je novinarstvo u Novom Pazaru ozbiljno ugroženo i da mediji bliski vladajućim strukturama već godinama za redom dobijaju najviše sredstava a da rade najmanje u korist informisanja građana Novog Pazara. Ne prihvatamo odluku, da mediji koji konstantno krše novinarsku etiku i prenose vijesti od divljih portala nastavljaju da neopravdano koriste budžetska sredstva građana a da ne rade ništa za objektivno informisanje javnosti.