Selaković: Učesnicima protesta u Novom Pazaru, nezakonito pisani prekršajni nalozi

Programska direktorka ,,Građanskih inicijativa” Bojana Selaković izjavila je za radio Sto plus, da  prekršajni nalozi koji su učesnici ekoloških protesta dobili, predstavljaju zloupotrebu zakona i da za cilj imaju da zastraše građane kako bi se građani  odvratili od budućeg učestvovanja u protestima.

Selaković je navela da na osnovu zakona učesnik javnog okupljanja, gde god se okupljanje održava, bez obzira da li je skup bio prijavljen ili ne, učesnik ne može snositi nikakve sankcije zbog prisustva. 

“Učesnici blokada su bili učesnici javnih okupljanja i nisu uradili ništa loše, a ne učesnici u saobraćaju za šta ih policija tereti. Pisanje takvih prekršajnih naloga ukazuje da je država poslednjih meseci riješila da se sistemski bavi zastrašivanjem građana, da ih kažnjava za izražavanje stavova u javnom prostoru, koji podrazumeva i okupljanja i blokade”, rekla je Selaković za radio Sto plus.

Selaković je dodala da su Građanske inicijative iz posebnog fonda, nastalog donacijama građana, platile kazne za 42 učesnika blokade u Novom Pazaru, i da je formirana mreža advokata koji će u slučaju tužbi zastupati građane koji su se odlučili da za riješavanje prekršajnih prijava se vodi sudski postupak. Ona je dodala da su građani u Novom Pazaru većinski odlučili da plate kazne što nije slučaj u drugim gradovima Srbije, i da je to odraz stanja i stepena zastrašenosti koji postoji u Novom Pazaru iako postoji konsenzus advokata koji tvrdi da su ti prekršajni nalozi nezakoniti. 

Mi smo ranije obaveštavali o blokadama koje su održane u Novom Pazaru i kaznama koje su učesnici ovih skupova dobili. Takođe obratili smo pažnju na to zbog čega su dežurni inspektori u civilu iz PU Novi Pazar bili slijepi po pitanju kažnjavanja učesnika proslave Božića onda kada je kružni tok na Šestovu bio blokiran, a aktivno su radili tokom protesta i kažnjavali učesnike koji su blokirali kružni tok. Informacije koje smo tada dobili jesu da ni jedan ni drugi skup nije bio prijavljen, što ih suštinski stavlja u istu poziciju kada je zakon u pitanju.


Emir Tutić

020media