Neprijavljena proslava Božića na Šestovu

Proslava Božića na Šestovu na kružnom toku u Novom Pazaru, uz baklje i huliganizam, gdje smo mogli vidjeti kako grupa ljudi blokira kružni tok i pjeva nacionalističke pjesme, nije bila prijavljena Policijskoj upravi Novi Pazar, navode iz ove institucije.

Mi smo dobili odgovor na zahtjev za pristup informaciji od javnog značaja koji smo uputili Policijskoj upravi Novi Pazar, sa pitanjem “Da li je prijavljena proslava Božića na kružnom toku na Šestovu 08.01.2022. godine u Novom Pazaru?”, u kojem stoji da Policija ne posjeduje takvu informaciju.

Takođe, dobili smo isti odgovor od Policijske uprave i na pitanje “Da li su protesti na kružnom toku u centru grada bili prijavljeni?”.

S obzirom na ove činjenice, mi ne vidimo razliku u blokiranju kružnog toka u centru grada sa blokiranjem kružnog toka na Šestovu, te s toga pitamo nadležne da li će i učesnici proslave Božića na kružnom toku na Šestovu takođe dobiti kazne zbog blokiranja saobraćaja i korišćenja pirotehničkih sredstava, za koje zakonski je potrebna prijava policiji 8 dana prije priredbe ili događaja.

Podsjećamo, učesnici protesta blokade kružnog toka u centru grada su od strane pripadnika policije koji su bili prisutni u civilu, dobili kazne u iznosu od 5000 dinara zbog šetnje na kolovozu, a kao dokaz navedeno je da su pripadnici uslikani ili se nalaze na fotografijama kako blokiraju saobraćaj.

Da li smo u pravu ako analogijom dođemo do zaključka da država, kada je riječ o protestima zbog povrede prava građana i zbog ukazivanja vlastima na probleme društva, ima drugačiji, mnogo oštriji i represivniji pristup?

Da li će dežurni inspektori u civilu biti efikasni i ovog puta u vezi sa “proslavom na Šestovu” kao što su bili na protestima na kružnom toku ispred gradske uprave?