Da li je i proslavom Božića na kružnom toku na Šestovu prekršen zakon o bezbjednosti saobraćaja?

Protesti i blokade koje su održane u decembru mjesecu povodom nerazriješenih pravosudnih slučajeva porodica Bakan, Mavrić i Skarep, bile su razlog da građani Novog Pazara dobiju prekršajne prijave od strane pripadnika Policijske uprave Novi Pazar koji su tada u civilu bili prisutni na protestu. Ako imamo u vidu da su se tada građani okupili na kružnom toku i svojim slobodnim kretanjem na kolovoznim trakama i kružnom toku blokirali saobraćaj, onda ovog puta svjedoci smo slične situacije u tom pogledu, koja se desila na kružnom toku na Šestovu.


Pripadnici Policijske uprave su tada “neposrednim zapažanjem”, bez legitimisanja okupljenih građana i njihovog identifikovanja, napisali prekršajne prijave zbog kršenja zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima član 333 stav 1 tačka 52. Svi prisutni građani na protestu su na svoje kućne adrese dobili prekršajne naloge, sa novčanom kaznom u iznosu od 5000 dinara, a kao dokaz o prekršaju navedene su fotografije.

Slika sa protesta u centru grada/Foto:Emir Tutić


PROSLAVA BOŽIĆA NA KRUŽNOM TOKU NA ŠESTOVU

Snimak koji kruži društvenim mrežama o proslavi pravoslavnog Božića na Šestovu skoro i da se ne razlikuje od snimaka sa protesta na kružnom toku u centru grada Novog Pazara u pogledu kretanja građana na kolovoznim trakama i kružnom toku. Pored blokade kružnog toka, vide se i ljudi u kapuljačama kako drže zapaljene baklje i koriste druga pirotehnička sredstva, penju se na saobraćajne znake i ugrožavaju svoju i tuđu bezbjednost.

Snimak/Izvor: Twitter/@StojanovicJele1


Izmjenama zakona o pirotehnici iz 2017 godine, zabranjeno je da se koriste pirotehnička sredstva u javnosti osim ukoliko njihova upotreba nije prijavljena nadležnom organu 8 dana prije priredbe, član 5, zakona o Javnom redu i miru.


Da li država toleriše blokadu saobraćaja kada je riječ o proslavama uz pjesme, alkohol, pirotehnička sredstva, glasnu muziku itd., i zašto? Zašto država, kada je riječ o protestima zbog povrede prava građana i zbog ukazivanja vlastima na probleme društva, ima drugačiji, mnogo oštriji i represivniji pristup?

Da li će dežurni inspektori u civilu biti efikasni kao što su bili na protestima, kada je riječ o snimku sa Šestova?


020media