Krvave rijeke Novog Pazara

Građani Novog Pazara su skoro svakodnevno svjedoci krvavih i zagađenih rijeka a uzrok tome su ilegalne klanice, neriješeni imovinsko-pravni odnosi, neizgrađeni kanalizacioni sistemi i projekti predviđeni da riješe ove probleme a za koje se već dugo godina čeka realizacija. 

U prethodnih pet godina, republička inspekcija je samo dva puta izašla na teren povodom prijave građana i Grada Novog Pazara u vezi krvavih rijeka.

Republička inspekcija je 2021. godine po prijavi Grada Novog Pazara izvršila vanredni inspekcijski nadzor rijeke Trnavice, Raške i Jošanice i utvrdila da ne postoje nezakonitosti jer u trenutku je, kako stoji u zapisniku ,,voda boje u vodotocima bila zelenkasto-sivkaste boje , bez primesa crvene boje“.

Inspektori su navodno izvršili inspekcijski nadzor uzvodno i nizvodno na vodotoku rijeke Jošanice, pre i posle uliva Trnavske rijeke u istu i ustanovili da nije bilo promjene boje u vodi vodotoka.

Inspekcija je uočila da nije došlo do promjene boje u vodotoku rijeke Raške od naselja Selakovac,nizvodno do uliva rijeke Jošanice u rijeku Rašku, nizvodno do uliva u Izbičke rijeke i Deževske rijeke.

 Deževska rijeka

Inspekcija je 05.08.2020. godine izvršila vanredni inspekcijski nadzor neregistrovanog objekta za klanje životinja na adresi Lukarsko Goševo pri čemu je utvrdila neusaglašenosti. Tim povodom zatečena hrana je poništena u prisustvu nadležnog organa na bezbjedan način , naložen je upis u poseban registar i rečeno je da će istim biti podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Međutim, inspekcija je samo par dana ranije, tačnije 27.07.2020. godine po prijavi mještanina M.M. u kojoj piše da ,,klanica u naselju Lukare zagađuje rijeku u tom naselju jer dva puta nedeljno pušta krv nizvodno prilikom klanja stoke“, nije utvrdila da ista klanica i mesara zagađuje rijeku jer tokom pregleda terena nije primjetila promjenu boje u rijeci Jošanici u tom naselju, stoji u zapisniku o inspekcijskom nadzoru.

Rijeka Raška nije ni za zalijevanje bašče

Rezultati ispitivanja kvaliteta vode rijeke Raške koje je Radio Sto plus objavio početkom februara ove godine na svom sajtu, govore da se u njoj nalaze višestruko uvećane vrijednosti amonijum jona, fekalnih bakterija i crevnih enterokoka, a da voda do hotela Vrbaka koji se nalazi u centru grada postaje kao kanalizacija.

U ovom izvještaju takođe stoji da je rijeka Trnavica kvaliteta pete klase što spada pod jako zagađenu vodu.

Prema riječima mještana naselja Trnava, u ovom naselju postoje najmanje tri ilegalne klanice koje smatraju odgovornim za zagađivanje rijeke.

Naselje MUR (Hakov han) već godinama bez fekalne kanalizacije

Javno komunalno preduzeće (JKP) Vodovod i kanalizacija Novi Pazar tvrdi da nije bilo u mogućnosti da izvrši radove na fekalnoj kanalizaciji u naselju Mur (Hakov han), zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Mještani ovog naselja su ranije prijavljivali problem nadležnim organima ali riješenje za problem kanalizacionog odvodnog sistema u naselju Mur (Hakov han) ni dan danas nisu dobili.

“Rekli su mi od prilike pre 3 godine da izvedemo geometra i uradimo projekat. Ja sam to ovde u svom komšiluku i uradio, prikupili smo pare, uradili kako su nam rekli. Taj projekat smo predali nadležnima, oni su krenuli sa radom pre 3 godine, došli su do mosta tamo nekih 100 metara i tu su stali. U ovom potoku je oko 70 kanalizacija, međutim tu su stali, i to je sve zataškano i nema nikog da se javi evo već nekoliko godina… (Hattab Rizović, mještanin naselja Mur)”

Iz Gradske uprave su nam rekli da odgovor na pitanje u vezi toga da li postoji projekat za riješavanje kanalizacionog sistema u ovom naselju potražimo u JKP Vodovod i kanalizacija što smo i učinili.

Ono što su nam iz JKP Vodovod i kanalizacija rekli jeste da u ovom naselju nije izgrađena fekalna kanalizacija i da ovo preduzeće nije nadležno da finansira i planira izgradnju iste, već da je njena osnovna djelatnost održavanje, prerada i distribucija vode a da izgradnju fekalne kanalizacije i druge infrastrukture finansira Grad Novi Pazar.

“Naše preduzeće se u jednom dijelu pojavilo kao izvodač radova, ali zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa nismo mogli da završimo radove.

Inače, gdje ne postoji fekalna kanalizacija, problem otpadnih voda riješava se putem septičkih jama. Grad Novi Pazar je ušao u projekat ,,Čista Srbija“ i veći dio problema te vrste u gradu riješavaće se u sklopu ovog projekta. (JKP Vodovod i kanalizacija)”

Naselje Mur (Hakov han)

“Prebacivanje lopte”

Odgovor na pitanje kome se ovo komunalno preduzeće obratilo nakon uočenog problema u naselju MUR i dalje nismo dobili, kao ni odgovor na to ko je nadležan da riješi ovaj problem.

Ono što smo do sada saznali jeste da ni JKP Vodov i kanalizacija ni Grad Novi Pazar u svojim odgovorima na zahtjev za pristup informaciji od javnog značaja koji smo im poslali, nisu preuzeli odgovornost za riješavanje ovog problema već su nas uputili da odgovore tražimo jedni od drugih.

Projekat “Čista Srbija”

Projektom “Čista Srbija” planirana je izgradnja 7.000 kilometara kanalizacione mreže I nešto više od 250 postrojenja za preradu otpadnih voda u narednih pet godina. U Novom Pazaru još nije počela realizacija projekta  “Čista Srbija”. 

Emir Tutić
za portal: 020media