Održan protest za čiste rijeke Novog Pazara: Građani poručili nadležnima da reaguju

Grupa građana okupljena oko Tviter spejsa “Čaršijski muhabet” održala je miran protest u centru Novog Pazara kako bi skrenuli pažnju na riješavanje problema zagađenih rijeka u ovom gradu.

Građanski aktivista Teo Taraniš kaže da je cilj današnjeg okupljanja slanje poruke kojom žele da pokažu da je građanima stalo do čistih rijeka I životne sredine I dodaje da su I ranije pozivali nadležne organe da reaguju I riješe ekološke probleme u ovom gradu.

Ono što smo prethodnih dana mogli da vidimo, čujemo i osjetimo jeste taj problem sa izlivanjem nekih zagađujućih i vrlo opasnih supstanci u rijeku Rašku,  to je bio direktan povod za naše današnje okupljanje i za poziv građanima da se svi zajedno danas ovdje okupimo.

Cilj našeg protesta je da dostavimo ljudima do znanja da je važno da izađemo na ulicu kada su ovakve stvari u pitanju a to jeste, da se ne mirimo sa stanjem životne sredine u gradu. Jednostavno stalo nam je do rijeke Raške, stalo nam je do vazduha u gradu i svih tih stvari to je ustvari poruka koju želimo danas da pošaljemo.

(Teo Taraniš)

On smatra da ovaj problem može da se riješi primjenom vladavine prava jer jedino tako prema njegovim riječima, može se pokazati dobar primjer I ostalim zagađivačima da to što rade nije u skladu sa zakonom .

Kad kažem vladavina prava konkretno mislim na vladavinu zakona mi u ovom konkretnom slučaju imamo inspekciju koja je utvrdila uzrok zagađenja a sa druge strane sada očekujemo reakciju institucija , to je ta vladavina zakona. Želimo da se na primjeru Gradske toplane ili nekih drugih većih zagađivača pokaže primjerom da to nije dozvoljeno da je to protivzakonito i da to mora da bude sankcionisano i da se na kraju krajeva građanima pošalje poruka, da jedno takvo ponašanje nije poželjno.

(Teo Taraniš)

Građanski aktivista Aladin Paučinac podržao je protest jer smatra da već duži niz godina I dalje nije riješen ekološki problem zagađenih rijeka u Novom Pazaru.

 On takođe smatra da građani nisu dovoljno obavješteni o ekološkoj situaciji u ovom gradu I da lokalna samouprava treba da podigne svijest naroda po tom pitanju.

Lokalna samouprava bi u principu trebala da podigne to sve na neki nivo, jer oni su neko čija se riječ poštuje, građani negoduju na društvenim mrežama ovakve pojave ali to nije dovoljno jak odjek i ne polaže se dovoljno pažnje. Pojedinci kada pozovu opet je tu ta neka doza sumnje ali siguran sam da će se to interesovanje povećati vremenom.

(Aladin Paučinac)

Podsjećamo, u rijeku Rašku se posljednjih dana izlivao mazut iz Gradske toplane. Obzirom da ovo nije prvi slučaj ekološke katastrofe u Novom Pazaru, grupa građana okupljena oko Tviter spejsa “Čaršijski muhabet” je ranije u februaru ove godine pokrenula online peticiju (kliknite kako bi potpisali peticiju) u cilju da se skrene pažnja na zaštitu životne sredine u Novom Pazaru. Peticija za sada ima preko 470 potpisnika.


Emir Tutić
020media





Podsjećamo, prijethodnih dana niz rijeku Rašku građani su primjetili kako teče crna tečnost i ispušta jak miris. Inspekcijske službe su izašle na teren nekoliko dana nakon po prijavi građana i Grada Novog Pazara i ustanovile da se radi o mazutu iz Gradske toplane.