U četvrtak prezentacija arheoloških istraživanja Novopazarske tvrđave

Prezentacija arheloških istraživanja Novopazarske tvrđave održaće se u  četvrtak, 09. juna 2022. godine, sa početkom u 12 časova u prostorijama Gradskog muzeja “Ras” u Novom Pazaru.

Ova prezentacija održaće se u sklopu manifestacije “70 godina Muzeja u Novom Pazaru” i dio je niza aktivnosti Muzeja koje će se održati tokom cijelog mjeseca.

Dosadašnja saznanja

Arheolozi su, tokom dosadašnjih istraživanja sjevernog bedema Novopazarske tvrđave pronašli ostatke Džephane (objekat za čuvanje municije), baruthane (objekat za čuvanje baruta) i zidove koji su štitili ovu kulu, a koji su izgrađeni pre samog bedema.

Prilikom čišćenja zidova kule otkriven je novčić koji pripada kovanju ugarskog vladara Matijasa II iz 1618. godine, ali ta godina se ne može smatrati kao godinom izgradnje kule Džephane, tvrde arheolozi.

Na sjevernoj tabiji Novopazarske tvrđave, arheolozi su otkrili “zindan” (zatvor) iz starijeg doba i temeljne kasarne za koje se smatra da su izgrađene polovinom 19. vijeka iz perioda osmanskog sultana Abdulaziza.

Iskopavanja 2
iskopavanja 3
iskopavanja
iskopavanja 3 3
iskopavanja 44
previous arrow
next arrow
Iskopavanja 2
iskopavanja 3
iskopavanja
iskopavanja 3 3
iskopavanja 44
previous arrow
next arrow

Arheološka istraživanja na Novopazarskoj tvrđavi počela su 2019. godine a pripreme za istraživanja na sjevernom bedemu trajale su godinu dana. Grad Novi Pazar, je izdvojio 5,5 miliona dinara za ovaj projekat i finansirao kompletna istraživanja u ovoj fazi.

Istraživanja su odobrili Ministarstvo kulture Srbije i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, a nekoliko arheologa iz Sarajeva, Beograda i Novog Pazara učestvovali su u istraživanju.


E.T.
020media