Poruka sa protesta: Tražimo da se kazne zagađivači rijeka (Video)

Nekoliko stotina građana Novog Pazara okupilo se danas na Gradskom trgu kako bi protestvovali protiv zagađivača rijeka uz zahtijeve da nadlježne institucije kazne sve one koji zagađuju životnu sredinu.

Okupljeni su poručili da je nedopustivo da se rijeke zagađuju, a da izlivanje mazuta u rijeku Rašku predstavlja samo ,,kap koja je prelila čašu”, jer se već godinama u našim rijekama izlivaju razne štetne materije koje zagađuju životnu sredinu.

Organizator protesta Admir Marovac kaže da se svakodnevno mogu primjetiti razni oblici zagađivanja rijeka a da je izlivanje mazuta bila samo kruna svega jer više se ne zna šta se sve izlivalo u rijeci svih ovih godina.

Došlo je do linije kada više nema nazad, mora da se sluša volja građana i zato smo se danas ovdje okupili. Naš cilj nije da uvrijedimo niti da ugrozimo nikoga već da zatražimo da se taj problem zagađivanja rijeka sistemski jednom zauvijek riješi. (Admir Marovac)

Aktivistkinja Nusreta Brunčević kaže da je dat rok od mjesec dana da se počne sa riješavanjem ovog problema a da jedini cilj ovog protesta je da rijeke budu čiste i da se građani više ne susreću sa zagađenim rijekama.

Mi smo dali rok od mjesec dana i o svemu će biti obavještena javnost, kakve god da dobijemo rezultate javnost će biti obavještena, čak i ako ne dobijemo ništa opet ćemo obavjestiti javnost. (Nusreta Brunčević)

Organizatori protesta su najavili da ukoliko u narednih mjesec dana nadlježne institucije ne reaguju na ovaj ekološki problem da postoji mogućnost do organizovanja novih još brojnijih protesta.

Novopazarci i Novopazarke danas nisu bili sami na protestu. Među njima se našla i nekolicina građana koji su došli iz Raške, Niša,Beograda i Novog Sada kako bi pružili podršku u ovoj ekološkoj borbi za rijeke.

Voda je bogatstvo svih nas i treba da je branimo i štitimo, posebno imajući u vidu zagađenje i klimatske promjene, vode će biti sve manje posebno za piće, tako da svaka vrsta ugrožavanja vodnih dobara je jako loša.

Došli smo da podržimo aktiviste iz Novog Pazara u borbi za životnu sredinu i za vodu, mislimo da je to najvažnija borba koju treba voditi i vrlo smo srećni što se ljudi bore.  (Predstavnici Inicijative ,,Pravo na vodu” )