Bajramske čestitke zvaničnika

Povodom islamskog praznika Kurban Bajrama zvaničnici i institucije uputili su građanima Srbije i Sandžaka bajramske čestitke u želji da ovaj Bajram pripadnici islamske vjeroispovjesti provedu u sreći i blagostanju.

Zvaničnici Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) i Islamske zajednice Srbije (IZS), uputili su zvanično čestitke.

Muftija Sandžački (IZS) Senad ef. Halitović čestitao je svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti predstojeći bajram i poželjeo jedinstvo među muslimanima.

“Molim Gospodara svih svjetova da spusti svoju milost na ljudski rod i da uputi Svoje robove, primi od njih njihova dobra djela, a oprosti grijehe. Molim Njega Uzvišenoga da primi hadžijama hadžiluk, a svim vjernicima njihove ibadete i kurbane koje izvršavaju u ovim mubarek danima. Molim Njega Jedinoga da pomogne muslimanima Sandžaka, ujedini naše safove i zbliži naša srca. Svim muslimanima od srca čestitam – Bajram šerif mubarek olsun.“ (Senad ef. Halitović)

Muftija Mevlud ef. Dudić (IZuS) je u svojoj čestitci ukazao na bitnost kurbana i jačanju međususjedskih odnosa.

‘’Naša vjera nas uči da na ovome svetu nismo sami, već da delimo sudbinu sa ljudima različitih vera, kultura i nacija. Kurban je poziv čovjeku da bude spreman na žrtvu za svog brata i komšiju, te da svi ljudi žive u miru i sigurnosti od jezika mržnje i od ruke nasilja. Neka nam Kurban bajram vrati vjeru i nadu u bolji i sretniji život, neka među nama vlada sloga, neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi povrati samopouzdanje, neka svako radi svoj posao savjesno i odgovorno, da shvatimo da je tajna uspjeha na ovome svijetu međusobno pomaganje u dobru’’ (Mevlud ef. Dudić)

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić, čestitala je svim bošnjacima i pripadnicima islamske vjeroispovjesti predstojeći bajram i skrenula pažnju na 11. jul dan sjećanja na žrtve Srebreničkog masakra.

“Poštovani Bošnjaci i Bošnjake, Dok milioni vjernika privode kraju ovogodišnje hodočašće i bjelinom svojih ihrama svjedoče Božijoj milosti, radujemo se Bajramu a istovremeno idući u susret 11. julu iznova svjedočimo Srebrenici, osjećajući neizmjernu tugu. I danas, na ovaj najviši blagdan muslimana sjećamo se najboljih iz našeg naroda koji su živote dali braneći svoj vatan…Neka poruka ovog Kurban bajrama bude da osnažimo osjećaj solidarnosti i odgovornosti prema svim ljudima kojima se čini nasilje i nepravda, koji su u neimaštini i siromaštvu, a posebno prema onima kojima se oduzima pravo na slobodan i dostojanstven život…” (Jasmina Curić)

Predsjednik Glavnog Odbora Srpske napredne stranke Novi Pazar Nikola Jolović, čestitao je Kurban bajram svim vjernicima islamske vjeroispovesti.

“Svim vernicima, svojim komšijama i prijateljima islamske veroispovesti želim srećan Kurban bajram, da ga provedu u zdravlju, sreći i veselju sa svojim porodicama” (Nikola Jolović)

Predsjednik Glavnog Odbora Stranke slobode i pravde Benjamin Birđozlić, čestitao je Kurban bajram u ime Glavnog Odbora ove stranke.

U ime Gradskog odbora SSP Novi Pazar i u svoje ime upućujem najsrdačnije čestitke svim pripadnicima islamske veroispovesti povodom nastupajućeg Kurban bajrama. Neka nastupajući dani budu praznik solidarnosti i jačanja poverenja među svim građanima Novog Pazara. Bajram šerif mubarek olsun! (Benjamin Birđozlić)

Predsjednik SDPS-a Rasim Ljajić, čestitao je Bajram svim građanima i skrenuo je pažnju na bitnost očuvanja međuljudskih odnosa.

Da čuvamo dobre familijarne odnose, darujući kurban svojoj porodici. Da čuvamo dobre komšijske odnose, darujući kurban svojim komšijama. Da budemo humani, darujući kurban onima slabijeg materijalnog stanja. Ove tri lekcije, kada se shvate, prave od pojedinca dobrog čoveka, a dobrota je vrijednost koja je univerzalna i neprolazna. U duhu ovih vrednosti, svim muslimanima čestitam Bajram i šerif mubarek olsun. (Rasim Ljajić)

Predsjednik SPP-a Usame Zukorlić čestitao je predstojeći Kurban bajram uz želje za mirom i tolerancijom.

Mubarek Kurban bajram nas podučava žrtvi za opće dobro, obavezi svakog
muslimana.Žrtvujmo lične interese radi postizanja suštinskog pomirenja. Žrtvujmo lični komfor radi suštinskog razvoja i prosperiteta. Na zlo odgovorimo dobrim, da bi nam veliki neprijatelj prisni prijatelj postao. U tom duhu, svim muslimanima širom svijeta, a posebno Bošnjacima, Albancima i Romima Balkana i dijaspore, Bajram šerif mubarek olsun. (Usame Zukorlić)

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, poželeo je muslimanima da predstojeći praznik provedu u sklopu porodice i u porodičnoj atmosferi.

“U ime Stranke demokratske akcije Sandžaka i u svoje lično ime svim vjernicima u Sandžaku, Bosni i Hercegovini i dijaspori čestitam nastupajući Kurban bajram. Kurban bajram kao jedan od najvećih islamskih praznika simbol je žrtvovanja i praštanja. Neka nas i ovaj Bajram podsjeti na potrebu jačanja jedinstva i solidarnosti. Želja mi je da ovaj Kurban bajram provedete u krugu porodice, prijatelja i komšija. (Sulejman Ugljanin)

Zamjenik Gradonačelnika Novog Pazara Vladimir Marinković čestitao je predstojeći islamski praznik.

“Islamskoj zajednici i svim vernicima islamske veroispovesti od srca čestitam Kurban Bajram sa željom da praznične dane provedu u zdravlju, blagostanju u duhu zajedništva, okruženi porodicom i prijateljima. Ovaj veliki praznik kao simbol požrtvovanja neka podstakne i učvrsti istinske vrednosti praštanja, međusobnog uvažavanja i razumevanja” (Vladimir Marinković)


Emir Tutić / 020media