Sporazum SDA i SPP: Misala Pramenković kao zajednički kandidat za predsjednicu Vijeća

Stranka demokratske akcije i Stranka pravde i pomirenja potpisale su sporazum o saradnji u Bošnjačkom nacionalnom Vijeću.

Ispred SPP-a medijima se obratio Usame Zukorlić koji je rekao da su SDA i SPP usaglasile program o zajedničkom djelovanju po pitanju Bošnjačkog nacionalnog Vijeća i da se nada da će ove dvije stranke zajedno učiniti mnogo za Bošnjake u ovoj zemlji.

“Mi želimo da doprinesemo da Bošnjačko nacionalno Vijeće i dvije stranke koje su se dogovorile ostvare velike stvari za Bošnjački narod i ja se nadam Ako Bog da, da smo mi kamen temeljac velikim stvarima za budućnosti položili ovdje”

Zukorlić je rekao da je bilo jako važno da se obe strane usaglase po pitanju Islamske zajednice i da žele da ona ima sva prava koja ima i Srpska pravoslavna crkva i da će Islamska zajednica biti sa sjedištem u Novom Pazaru i duhovnim centrom u Sarajevu.

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je da je bitno da se brane Bošnjački nacionalni interesi i da je sporazum koje su ove dve stranke potpisale od znatnog značaja za Bošnjake.

“Treba da znamo da su ovo dvije strane potpisale, nije gubitnik nijedna stranka, dobitnici su Bošnjaci. Naša je obaveza da sarađujemo u interesu Bošnjaka, da nam Allah pšomogne, ujedini naša srcaa, da budemo iskreni jedni prema drugima i da od sutra to bude početak jednog trajnog Bošnjačkog jedinstva ne samo u Sandžaku, nego i na cijelom Balkanu.”

Obe stranke su se dogovorile da će u sutrašnjoj sjednici Vijeća za predsjednicu Vijeća odabrati Misalu Pramenković sa liste “Jedinstveno za slobodno Vijeće – SPP”, a da će u zajedničkoj saradnji braniti interese Bošnjaka tako što će se složiti oko 28. zajedničkih tačaka od vitalnog značaja za Bošnjake.