Šta je ‘Amber alert’?

Amber alert je sistem alarmiranja javnosti u slučaju nestanka djece a za cilj ima da pokrene sve medije i društvene mreže da u trenutku nestanka djeteta objave njihovu sliku u slučaju da je ono viđeno, kako bi se cijela javnost uključila i pomogla nadlježnim organima da pronađu nestalu osobu.

Ovaj termin po prvi put se pojavio u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Nazvan je po devetogodišnjoj djevojčici iz Teksasa, Amber Hagerman, koja je oteta i ubijena.

Centar za nestalu i zlostavljenu decu (CNZD), pokrenuo je kampanju da se jedan takav sistem stvori i u Srbiji kako bi u slučaju nestanka nekog djeteta, informacija proširila putem notifikacija na mobitelu putem SMS-a, interneta, na televiziji, radiju, bilbordima i putem ostalih javnih glasila kako bi došla do što više ljudi, odnosno alarmirala javnost.

Direktor Centra za zlostavljanu i nestalu decu Igor Jurić, pozvao je građane Srbije da se uključe u zajedničku kampanju i akciji za uvođenje sistema Amber alert u Srbiji.

Jurić je na svom isntagram profilu pozvao sve korisnike da pruže podršku uvođenju Amber alerta u Srbiju putem hashtaga #hocemoamberalert u cilju prebrojavanja onih koji podržavaju ovakvu mjeru.

Do sada je objavljeno oko 3870 objava podrške ovom sistemu  i svakim danom sve je više građana i aktivista koji govore o Amber alertu.

Aktivisti smatraju da ovim sistemom mogu unaprijediti brzinu u dostavljanju informacija u slučaju da je oteto dijete viđeno a da poziv na broj 192 mora biti prva stanica  kojoj se treba obratiti u slučaju da je oteto dijete viđeno.

Inače, nakon nestanka djeteta ne treba čekati 24 časa i možete se odmah obratiti policijskoj stanici.

Danas, nekoliko zemalja u Evropi ima sistem Amber alerta koji uspješno funkcionira već godinama.

U Srbiji se po prvi put Amber alert spominje u 2018. godine kada je od Ministarstvo unutrašnjih poslova razmatralo odluku o uvođenju ovog sistema, a tek 2022 godine potpisan je Memorandum o razumjevanju  između tadašnjeg ministra Vulina i Fondacije “Amber alert Evropa” Frank Hoena.

Da li ste za uvođenje ovakvog sistema?