SSP Novi Pazar: Nadlježne institucije da reaguju povodom sramnog grafita

Stranka slobode i pravde obratila se saopštenjem za javnost u kojem je osudila akt nepoznatih počinioca koji su ispisali grafit “Ubij, iznačparaj, zakolji, da nijedan pravoslavac ne postoji” u dvorištu osnovne škole Meša Selimović, navodeći da ovakav čin samo izaziva nacionalnu i vjersku netrpeljivost i pozvala tužilaštvo i policiju da odmah reaguju i pronađu počinioce.

Iz ove stranke kažu da je nedopustivo da u Novom Pazaru kao multietničkoj sredini u kojoj žive građani različitih nacionalnosti i vjeroispovjesti dešavaju ovakve situacije i da je posebno problematično to što se pojavio na zidu osnovne škole.

Nedopustivo je da se u Novom Pazaru, kao multietničkoj sredini u kojoj složno žive građani različitih nacionalnosti i veroispovesti, dešavaju situacije kojima se vređaju tuđa nacionalna i verska pripadnost. Posebno je zabrinjavajuće što je navedeni grafit napisan na zidu osnovne škole, što može imati negativan uticaj na ličnost dece koja tu školu pohađaju. Stoga, upućujemo apel nadležnom tužilaštvu i policiji da ne tolerišu raspirivanje i izazivanje nacionalne i verske mržnje u bilo kojem slučaju, već da reaguju i procesuiraju učinioce, stoji u saopštenju Gradskog odbora SSP-a.

Grafit je u međuvremenu prekrečen a prethodno su pojavu grafita osudili i udruženja Forum 10 i Središte koji su također pozvali nadlježne da reaguju i ubrzo pronađu počinioce.