NVO oštro osudile napad na M.A. i njegovu porodicu

Nekoliko nevladinih organizacija, inicijativa i udruženja građana iz Novog Pazara oštro su osudili napad na porodicu iz ovog grada koji se desio juče, kada je prema izvještajima lokalnih portala, grupa mladića fizički napala M.A. i njegovu porodicu nakon kratke svađe u saobraćaju.

Oni su izrazili duboku zabrinutost i oštro osudili napad na M.A. i njegovu porodicu, koji se dogodio pred očima prisutne djece koja su se tada, zajedno sa ostalim članovima porodice, nalazila u automobilu.

Ovaj nasilnički čin govori o tome da se na ulicama i u kućama Novog Pazara više niko ne može osjećati sigurno i bezbjedno. Napadi, prijetnje, vrijeđanje, uznemiravanje i zastrašivanje žena i trauma djece koje su preživljavali od grupe nasilnika, bez adekvatnih reagovanja institucija može imati katastrofalne i dugoročne posljedice i po porodicu i po društvo u cijelini.

Ukoliko nadlježni organi i institucije ne reaguju brzo, efikasno i adekvatno, svi građani, a naročito žene koje preživljavaju bilo koji vid nasilja i šikaniranja biće obeshrabreni da prijavljuju nasilje, a odgovor institucija doživljavaće kao zaštitu nasilnika, a ne žrtve,”

stoji u saopštenju NVO koji su potpisali Sandžački odbor za ljudska prava, Damad, Urban in, Akademska inicijativa Forum 10, Ekološko udruženje “Nešto zvučno” i Inicijativa slobodnih građana.

Oni su takođe izrazili zabrinutost zbog nedostatka reakcije novopazarske policije prilikom oglašavanja o spomenutom incidentu i ako je prošlo tri dana od događaja i zahtjevaju su da se sakupe svi dokazi o napadu, te da javnost bude blagovremeno obavještena o postupcima i preduzetim mjerama u vezi sa ovim slučajem.

Prema nezvaničnim informacijama koje smo dobili od našeg izvora iz MUP-a, policija je podnijela prijave protiv počinioca i po skraćenom postupku slučaj je predat sudiji za prekršaje. Iz MUP-a kažu da se oglašavaju samo u vezi sa težim krivičnim djelima i da u ovom slučaju nije bilo zadržavanja počinioca na 48 sati.