Udruženje Turaka u Srbiji pokreće inicijativu za vraćanje imena Prvomajske ulice u Stambol džada

Udruženje Turaka u Srbiji najavilo je da uskoro planira pokretanje inicijative za promjenu imena Prvomajske ulice u Stambol džada, tvrdeći da je ovaj naziv historijski opravdan i da je u skladu sa željama i osjećanjima građana Novog Pazara, saznaje portal 020 media.

Prema riječima predsjednika ovog udruženja Alije Šahovića, ovu inicijativu Udruženje Turaka u Srbiji želi potkrijepiti peticijom građana Novog Pazara, o vraćanju imena sadašnjoj Prvomajskoj ulici na stari i historijski naziv: STAMBOL DŽADA.

“Ovaj naziv za jednu od najznačajnijih novopazarskih ulica je potpuno historijski opravdan, a ubjeđeni smo i da je u skladu sa željama i osjećanjima žitelja grada Novog Pazara. Taj naziv, pomenuta ulica je nosila stoljećima. Naime, njom je vodio jedan od najznačajnijih i najfrekventnijih trgovačkih puteva, takozvani Carigradsko-dubrovački drum ili Stambol džada.
I nakon ulaska Novog Pazara u sastav Kraljevine Srbije a kasnije Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (od 3. oktobra 1929. godine Kraljevine Jugoslavije) ova ulica je i dalje nazivana Stambol džada. Sadašnji naziv ove ulice je potpuno neadekvatan i nije historijski utemeljen,” kažu iz ovog udruženja.

Oni dodaju da će pokretanjem ove inicijative, građani svojim potpisima odnosno putem peticije ostvariti višedecenijski san, jer je naziv Stambol džada dio kulture, tradicije ovog naroda i da postoji veliko interesovanje građana za pokretanje jedne ovakve inicijative.

37
Da li bi ste podržali ovu peticiju?