Održan drugi po redu protest “Sandžak protiv nasilja” (Video)

Protest “Sandžak protiv nasilja” održan je danas po drugi put u organizaciji Inicijative slobodnih građana (ISG) u centru grada Novog Pazara.

Pred okupljenih 30-tak građana ovog grada organizatori ovog protesta osudili su nasilje koje se desilo nad sugrađaninom M. A.,gdje su izjavili da takvi napadi ne smeju da se dešavaju u društvu i da su neprihvatljivi.

Oni su ponovili zahtjeve sa prošlog protesta gdje su izjavili da se pridružuju  i zahtjevima protesta “Srbija protiv nasilja”, u kojima se traži odgovornost nadlježnih organa i pojedinaca za širenje i promociju nasilja u medijima i u javnim institucijama, gdje je uostalom zatražena i smjena ministra Gašića i ostavka predsjednice savjeta REM-a Olivere Zekić.

Organizatori protesta od nadlježnih institucija očekuju da će pokrenuti reviziju sudskih procesa u slučajevima Mavrić, Bakan i Skarep i zatražili su da se u skladu sa zakonom ubice kazne odgovarajućom zatvorskom kaznom, ocijenivši da je kazna od 18 mjeseci kućnog pritvora u slučaju Bakan neprihvatljiva. 

“Imamo slučaj Mavrića gdje je momak nepravedno osuđen za ubistvo koje nije počinio na 40. godina zatvora i slučaj Skarepa gdje je policajac koji je ubio nedužnog Skarepa, osuđen samo 4. godine. Pitamo, da li taj policajac nešto više vrijedi od Mavrića pa je tako osuđen? “, rekao je Almir Vrujčanin ispred ISG-a.

Prisutnima se obratio i predsjednik ISG-a, Aladin Paučinac koji je rekao da je bitno da se građani osjećaju slobodno i da smeju slobodno da govore i da se ne plaše ucjena.

” Mi se ucjena ne plašimo. Imamo pravo da kažemo šta mislimo, svačija sloboda govora i mišljenja mora da se poštuje. Svi koji zastrašuju građane u ovom gradu, neka znaju, da će im sve to biti vraćeno”, rekao je Paučinac.