Sindikat: Stanje na DUNP dramatično loše

Granski sindikat prosvjetnih radnika “Nezavisnost” Državnog univerziteta u Novom Pazaru izrazio je danas ozbiljnu zabrinutost zbog stanja na ovoj visokoškolskoj instituciji, navodeći da se situacija, posebno od imenovanja Zane Dolićanin za rektorku, dramatično pogoršala.

U saopštenju za javnost, Sindikat je naglasio da trenutno stanje na Univerzitetu karakteriše donošenje niza nezakonitih mjera, akata i propisa, čiji je glavni cilj omogućavanje neograničene moći rektorke i njenog bliskog kruga saradnika, koji, prema njihovim tvrdnjama, nelegalno zauzimaju ključne pozicije unutar Univerziteta.

“Zbog toga i inače loša kadrovska politika na Univerzitetu, dolaskom nove rektorke, kulminira. Usled ovakvog stanja, veliki broj kvalitetnih nastavnika napušta Univerzitet, jedan deo najavljuje odlazak, dok se istovremeno opstruira prijem novih nastavnika, koji su nekim departmanima preko potrebni da bi dobili akreditaciju”, stoji u saopštenju Sindikata.

Predstavnici Sindikata kažu da postoji otvorena opstrukcija u procesu akreditacije odrijeđenih studijskih programa, posebno u oblasti društveno-humanističkih nauka, što je rezultat otpora nastavnika i saradnika iz ove oblasti protiv samovolje koja vlada na Univerzitetu.

“Gotovo svakodnevno svedočimo ugnjetavanju nastavnog osoblja, saradnika i administrativnih radnika koji su članovi sindikata, formiranog kao sredstvo borbe zaposlenih na Univerzitetu. Članovi sindikata su izloženi različitim oblicima diskriminacije, uznemiravanja i kažnjavanja putem šikaniranja od strane formiranih tijela na Univerzitetu koja su formirana protivzakonito”, navodi se u saopštenju Sindikata.

Takođe ističu da se protiv nekih od najboljih nastavnika, saradnika i administrativnih radnika vodi “organizovana hajka”, dok se atmosfera na Univerzitetu opisuje kao “toksična”, uz navode da su zaposleni podvrgnuti praćenju i nadzoru putem video kamera.

Dodaju da zaposleni vode skoro dvogodišnju borbu protiv ovakvog stanja na Univerzitetu i da je trenutno Univerzitet u kolapsu i na najnižoj tački od svog osnivanja, stoji u saopštenju Sindikata.