NUNS: Može li RTVNP opstati bez državne pomoći?

Podaci Agencije za privredne registre (APR) pokazuju da Radio-televizija Novi Pazar (RTVNP) ne bi mogla da opstane na tržištu da nema medijskih konkursa koje raspisuje Grad Novi Pazar, navodi danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Kako to udruženje navodi, podaci APR-a pokazuju da preko 80 odsto finansijskih sredstava ta televizija dobija putem medijskih konkursa, a od toga čak 90 odsto dobija od lokalne samouprave u ovom gradu.

“Prema finansijskom izveštaju za 2023. godinu, ukupni prihodi RTVNP bili su 48.9 miliona dinara. Na ime subvencija ovo preduzeće je dobilo 40.4 miliona dinara, od toga 36.9 miliona od Novog Pazara. Pored Novog Pazara, projekte RTVNO sufinansirali su još Opština Prijepolje i Ministarstvo informisanja, a tu su i prihodi od projekata drugih organizacija. Prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznosili su 8.5 miliona dinara”, piše NUNS.

NUNS ukazuje da je i ove godine na medijskom konkursu u Novom Pazaru ta televizija dobila najviše sredstava i to čak 32,2 miliona dinara, dok je ostatak od nešto manje od sedam miliona raspoređen izdavačima četrnaest medija.

“Iako nije nezakonito da se neki medij finansira u potpunosti putem medijskih konkursa, veoma je upitno zbog čega Grad Novi Pazar na ovaj način finansira jedno privatno preduzeće i tako mu daje prednost u odnosu na druge konkurente”, navodi NUNS.

Iz kabineta gradonačelnika Novog Pazara za NUNS su odgovorili da je to odluka komisije koja ocenjuje projekte.

“Grad Novi Pazar isključivo postupa na osnovu predloga o raspodeli sredstava koji se Gradskom veću upućuje od strane Stručne komisije. Komisija u skladu sa Pravilnikom i definisanim kriterijumima ocenjuje projektne prijave”, navodi se u odgovoru.

NUNS piše da je prema Izveštaju o realizaciji prošlogišnjeg konkursa ukupna vrednost projekta “Naša misija – informisani građani i javni interes” koji je RTVNP realizovala bila 74.9 miliona dinara, da je grad ovaj projekat sufinansirao sa 36.9 miliona dinara, te da je ostatak trebalo da bude sufinansiran iz drugih izvora.

“Ono što je upadljivo u ovoj situaciji jeste da je APR-u prijavljeno 48.9 miliona dinara ukupnih prihoda za prošlu godinu. Dakle, prema ovim podacima, jasno je da nije bilo dovoljno sredstava na računu osnivača da bi se sproveo projekat”, piše NUNS.

Direktor RTVNP Denis Mavrić je u odgovoru za NUNS naveo da je ta televizija u tom periodu imala manje prihode i da su morali da se snalaze.

“Da bismo uspešno realizovali navedeni projekat morali smo da se snalazimo i raznim kompenzacijama kao i pozajmicama osnivača za likvidnost, pozajmicama od fizičkih i pravnih lica. Takođe smo ostali dužni mnogim partnerima i komitentima ali sve to ni u jednom treutku nije dovelo u pitanje realizaciju projekta, a lokalnoj samoupravi smo opravdali svaki dinar koji smo dobili te dokazali da su sva sredstva potrošena namenski”, objasnio je Mavrić.

Tom novinarskom udruženju iz kabineta gradonačelnika je odgovoreno da nije bilo potrebno pravdati sve troškove projekta.

“Grad Novi Pazar nije zahtevao celokupno finansijsko pravdanje projekta, jer ono nije bilo regulisano zakonom i podzakonskim aktima. Od ove godine je prema novom Zakonu o javnom informisanju i medijima i Pravilniku o sufinansiranju projekata u oblasti javnog informisanja oblast finasijskog izveštavanja uređena, tako da su svi podnosioci/korisnici sredstava dužni da dostave pravdanje sredstava i iz sopstvenih izvora”, navodi se o odgovoru za NUNS.

Iz tog novinarskog udruženja smatraju da je ostalo nejasno koliko novca je zaista utrošeno na projekat, da li 74,9 ili 36,9 miliona dinara, jer odgovor na to pitanje nisu dobili.

“U slučaju da je utrošeno manje od 74 miliona dinara, to bi značilo da je Novi Pazar sufinansirao više od zakonom dozvoljenih 50 odsto projekta”, navode iz NUNS-a.

Dodaju da se iz opisa prošlogodišnjeg projekta RTVNP-a u kom je navedeno da su “realizovani sadržaji iz pet programskih oblasti: informativnog, kulturno-obrazovnog, verskog, dokumentarnog i programa za dijasporu“, jasno da su se “putem projektnog sufinansiranja zapravo finasirale redovne aktivnosti medija, što je potpuno suprotno suštini proizvodnje sadržaja koji se finansiraju iz budžeta građana”.

“Prema novom Zakonu o javnom informisanju i medijima, ova praksa nije dozvoljena, a iz kabineta gradonačelnika navode da se ovogodišnji projekat RTV Novi Pazar, ‘Odgovori za lokalnu zajednicu’ realizuje kroz četiri tematske celine iz oblasti vršnjačkog, digitalnog, porodičnog i partnerskog nasilja i informisanja građana o pravu na zdravu životnu sredinu”, navodi NUNS.

Iz NUNS-a podsećaju da su šest medija iz Novog Pazara odbili novac koji im je dodeljen na konkursu za sufinasiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u znak protesta zbog, kako su naveli, diskrinimacije medija od strane lokalne samouprave i višegodišnje prakse da RTVNP dobija više od 80 odsto sredstava namenjenih medijima.

“Na ovu višegodišnju praksu ukazali su lokalni novinari, urednici portala Free media Amela Bajrović i A1tvNet Enes Radetinac, a Nezavisno udruženje novinara Srbije apelovalo je na komisijiu i nadležne u opštini Novi Pazar da raspodela sredstava bude pravična. Međutim, kao odgovor na čitavu situaciju, RTV Novi Pazar emitovala je prilog u kom je optužila novinare da vode hajku protiv ove televizije. Između ostalog, u prilogu se navodi da su njihovi mediji ‘novoosnovani’, a ismevani su i njihovi ‘kadrovski i tehnički kapaciteti’”, piše NUNS.

Izvor:Free media