BIRN: RTV Novi Pazar za pet godina dva miliona evra

Iz istraživanja BIRN-a vidi se da je na drugom mestu po iznosu dobijenih budžetskih sredstava Novosadska televizija sa 171,3 miliona dinara, a na trećem RTV “Belle Amie” iz Niša sa 128,6 miliona dinara.

Tih 235 miliona dinara, odnosno oko dva miliona evra, RTV Novi Pazar je dobila na 20 konkursa lokalnih samouprava i Ministarstva informisanja, ali im je ubedljivo najviše novca isplaćeno iz gradske kase Novog Pazara (gotovo 214 miliona dinara, na samo pet konkursa).

Ostalih dvadesetak miliona dobili su na 15 konkursa Ministarstva informisanja i opština Tutin i Prijepolje.

Tri medijska projekta RTV Novi Pazar, sufinansirana od Grada Novog Pazara u 2021. godini (46,9 miliona dinara), 2019. godini (45,6 miliona) i 2020. godini (45 miliona), bila su ubedljivo najskuplja u Srbiji.

Primera radi, najvredniji projekat Novosadske televizije, kao drugog najvećeg “dobitnika” na medijskim konkursima, bio je vredan tek 5,9 miliona dinara (2019. godine).

Posmatrajući medije, produkcijske kuće i udruženja građana kojim rukovode novinari iz Novog Pazara, na drugom mestu po ukupnom iznosu dobijenih budžetskih sredstava u poslednjih pet godina je TV Sandžak sa 23,85 miliona dinara, odnosno oko 200.000 evra.

Više od polovine tog novca (13 miliona dinara) TV Sandžak dobila je na konkursu Grada Novog Pazara za 2020. godinu.

Među najvećim dobitnicima budžetskog novca iz Novog Pazara, prema istraživanju BIRN-a, je i Akademska inicijativa “Forum 10” kojoj je u poslednjih pet godina dodeljeno nešto manje od 22,5 miliona dinara na ime sufinansiranja 51 projekta, od kojih su 30 bili medijski.

Ti medijski projekti ovog udruženja, na čijem čelu je Fahrudin Kladničanin, bili su vredni 17,4 miliona dinara.

Udruženje “Journalistic plan”, na čijem čelu je novinar RTV Novi Pazar Zoran Maksimović, dobilo je nešto više od 11,5 miliona dinara (1,9 miliona dinara od Novog Pazara) za sufinansiranje 26 projekata.

Nešto manje (oko 11,3 miliona dinara za 25 projekata, 1,7 od Novog Pazara) pripalo je udruženju “Lokal medija plan” još jedne novinarke RTV Novi Pazar Sajme Redžepefendić, dok je preduzetniku Eldinu Ćoroviću (Emedia group, portal Indeksonline) dodeljeno nešto manje od osam miliona dinara, od kojih je iz budžeta Novog Pazara gotovo 7,4 miliona.

Udruženju građana i portalu “Free media” Amele Bajrović na konkursima lokalnih samouprava i ministarstava pripalo je 6,4 miliona dinara (1,2 miliona iz budžeta Novog Pazara), a “A1 – net” Enesa Radetinca 5,9 miliona dinara (1,6 miliona iz budžeta Novog Pazara).

Kulturnom centru “Zambak” (zastupnik Medin Halilović, portal “Snews”) dodeljeno je 5,45 miliona dinara od kojih je 1,75 miliona iz gradske kase Novog Pazara.

Sto plus radio, kao deo Novinske agencije Beta, dobio je za poslednjih pet godina nešto manje od 5,2 miliona dinara (3,7 miliona iz budžeta Novog Pazara), a Sandžak media (zastupnik Salahudin Fetić) 4,2 miliona dinara (3,7 miliona iz budžeta Novog Pazara).

Agenciji “K Media Star”, novinarke RTV Novi Pazar Katarine Radović, opredeljeno je nešto više od 2,3 miliona dinara od kojih je 1,1 miliona iz budžeta Novog Pazara, a udruženju i portalu “Takt.info” Tarika Brunčevića 700.000 dinara (400.000 od Novog Pazara).

Izvor: Sto plus