SDA Sandžaka pozvala Bošnjake da ne izađu na referendum

Stranka demokratske akcije Sandžaka stava je da građani ne treba da izlaze na predstojeći referendum, rekao je na konferenciji za medije lider ove stranke Sulejman Ugljanin.


Ugljanin je na konferenciji za medije povodom dolaska predsjednika Srbije u Priboj naveo, da neizlaskom na referendumu građani će tako izraziti protest protiv velikosrpske politike.

Građani nemojte izaći na referendum. Izrazite na taj način protest protiv ove velikosrpske politike aktuelnog režima. Rekao je Sulejman Ugljanin.

On je pozvao građane da se “probude” i pridruže građanima širom Srbije na proteste protiv režima, i da nisu potrebni nikakvi posrednici niti popovi ni hodže koje će im reći kako da čuvaju tradiciju i dobre međususjedske odnose koje Bošnjaci i Srbi već godinama čuvaju na ovim prostorima.

Nama ovdje u Sandžaku ne treba nikakav savjetnik, niti popovi, niti hodže niti političari iz Beograda.  Mi ovdje vjekovima tradicionalno čuvamo i održavamo multinacionalni sklad i harmoniju i kulturnu i nacionalnu i vjersku, sve te različitosti čine jedan pozitivan ambijent u Sandžaku. U tom smislu pozivam građane Sandžaka na razum. Pozivam ih da misle svojom glavom kao što su počeli misliti građani Srbije koji su izašli na građanske proteste i koji traže odgovornost od ove vlasti i koji kažu – dali smo vam vlast a vi nam vratite ili naš glas ili otvorite te vaše tajne afere da vidimo šta ste radili ovih godina. Pozivam građane Srbije da se pridruže ovim građanskim, mirnim protestima i da traže odgovornost, da traže ko i po kojoj cijeni je prodao slobodu svih građana, ko nas je uvukao u dugove. Građane Sandžaka pozivam da sačuvamo našu tradiciju međunacionalne tolerancije, suživota i harmonije. Što dalje od popova i hodža, ne trebaju nam posrednici i još dalje od velikosrpske politike, to je moja poruka, poruka SDA Sandžaka,naveo je Ugljanin.

Ugljanin je takođe nazvao dolazak predsjednika Srbije u Priboj “predstavom” i rekao da u Priboju nije bilo nacionalnih tenzija već direktne prijetnje države Bošnjacima koji žive na ovim prostorima.