Fašizam među djecom

Društvena mreža Tik-Tok, trenutno je najpopularnija društvena mreža među mladima od 9 do 20 godina. Na Tik-Toku možete naći razne zanimljive kratke video snimke, ali možete naići i na one neprikladnog sadržaja. Ono što smo primjetili na ovoj aplikaciji jeste da postoji mnogo snimaka na kojim možemo čuti ili vidjeti omladinu koja kroz video snimke pokazuje i širi mržnju prema drugoj naciji, vjeri ili rasi.


Dok smo pretraživali Tik-Tok, naišli smo na jedan video snimak na kojem možemo čuti mladu djecu koja pjevaju o Ratku Mladiću i pozivaju na nove genocide. Mladi glasovi, po nekoj našoj procjeni radi se o djeci od 8 do 13 godina, pjevali su o ratnom zločincu Ratku Mladiću dok je u krupnom planu video snimka zastava Srbije.

https://streamable.com/exyw13

Video snimak je preuzet sa Tik-tok profila “ultra.cetnik” na kojem se mogu naći slični snimci i sadržaji koji podstiču na mržnju i ubijanje.

Na naslovnoj strani profila piše “Svake noći u mom snu, džamije u plamenu”, a profil je pun sadržaja na kojem možete vidjeti slike i snimke u kojim se veliča ratni zločinac Ratko Mladić,kao i slike predsjednika entiteta RS Bosne i Hercegovine Milorada Dodika protiv koga su Sjedinjene Američke države uvele sankcije, zbog korupcije i širenja separatističke ideologije. 

https://streamable.com/m4dsie

Napominjemo ovo nije jedini profil na Tik-toku koji širi nacionalnu i vjersku netrpeljivost, postoje mnogi profili koji postavljaju isključivo samo ovakav sadržaj na kojima se nalazi mnoštvo komentara koji ili hvale taj sadržaj, ili ga osuđuju. Širenje nacionalne i vjerske netrpeljivosti je za 21. vijek nešto što bi trebalo da bude neprihvatljivo. 

ODGOVOR INSTITUCIJA

Nažalost nismo mogli da nađemo podatak da je neka od institucija koje se bave ovim problemom išta preuzela da bi se riješio problem širenja nacionalne netrpeljivosti i mržnje na društvenim mrežama. S druge strane, svjedoci smo da je MUP ranije reagovao na mnoge slučajeve koji su prijavljeni direktno policiji a tiču se širenja međunacionalne i vjerske netrpeljivosti, gdje su počinioci takvih djela kažnjeni prema zakonu ove zemlje. U ovoj situaciji trenutno najbolje je da ukoliko naiđete na ovakav sadržaj prijavite video snimak i profil TikTok administraciji.

RODITELJSKA NEPAŽNJA

Jako je bitan stav roditelja po ovom pitanju. Roditelji treba da obrate pažnju šta njihova djeca rade na društvnim mrežama i da osude ukoliko oni postavljaju ovakav sadržaj. Roditelji koji dozvoljavaju da njihova djeca postavljaju ovakve stvari na internetu, ili je to samo nepažnja i nemarnost roditelja da kontroliše svoje dijete u namjeri da postavi ili snimi video snimak a potom ga javno objavi na društvenoj mreži, trebaju biti svjesni posljedica i znati šta njihovo dijete radi. S toga, smatramo da onaj roditelj koji dozvoli svom dijetetu da ovakve sadržaje snima, ili podučava svoje dijete da mrzi druge nacije,vjere i rase treba biti kažnjen od strane institucija koje se bave ovim problemom.