Sutra referendum, evo za šta se glasa

Srbija će 16.januara izaći na referendum, i ako mnogima još uvijek nije jasno zbog čega se izlazi na referendum, mnoge stranke i političari već imaju stavove po ovom pitanju. Bošnjačke stranke u Sandžaku su već pozvale svoje glasače da izađu na glasanje, osim SDA Sandžaka čiji je lider Sulejman Ugljanin na konferenciji za novinare rekao da građani treba da pokažu protest protiv velikosprske politike aktuelnog režima, tako što neće izaći na glasanje.


Do sada je Narodna skupština birala sudije u prvi probni mandat od tri godine, a sada bi tu nadležnost preuzeo Visoki savjet sudstva, čiji će sastav biti promjenjen. Visoki savjet sudstva je tijelo, čija je svrha da obezbjeđuje nezavisnost i samostalnost sudija i sudova.

Amandmani sadržani u Aktu o promeni ustava, o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu 16. januara, predlažu rešenja koja će poboljšati nezavisnost i efikasnost sudske vlasti,kaže Vladan Petrov za BBC, profesor ustavnog prava. 

Pored šest sudija i predsjednika Vrhovnog kasacionog suda, najvišeg sudskog organa u Srbiji, članovi VSS biće i četvoro istaknutih pravnika – stručnjaka koji imaju više od deset godina iskustva u pravnim poslovima, a koje će birati Narodna skupština.

Sudije bi, ukoliko se usvoji predloženo riješenje, bile birane na stalnu funkciju.

Po riješenjima ustava iz 2006. ministar pravde i predsjednik odbora za pravosuđe Narodne skupštine su članovi VSS.

Stranke na vlasti pozivaju građane da potvrde Akt o ustavnim promenama, čime će se, kažu, nastaviti reforma pravosuđa u skladu sa standardima Evropske unije,navodi BBC.


Bošnjačke stranke su na konferencijama za štampu izrazile različita mišljenja po ovom pitanju, pa su tako iz Stranke pravde i pomirenja pozvali da građani iskoriste svoje pravo i izađu na referendum i da je njihov stav da postojeći Ustav treba mjenjati.

Stranka demokratske akcije Sandžaka je na svojoj konferenciji za štampu pozvala građane da ne izlaze na glasanje, navodeći da tako treba pokazati protest protiv velikosrpske politike aktuelnog režima. Lider ove stranke je između ostalog pozvao građane Sandžaka da se pridruže protestima koji se održavaju širom Srbije.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić je izjavio da građani treba da izađu na referendum i zaokruže “DA”, jer smatra da bi se tako nastavilo sa EU integracijama i kako bi se stvorili uslovi za unaprijeđenje rada pravosuđa.

Opozicione stranke u Srbiji – Pokret slobodnih građana i Dveri, pozvale su građane da glasaju “NE”, jer smatraju da predložene promjene koje se tiču drugačijeg modela izbora sudija i tužilaca, neće doprinijeti nezavisnosti pravosudja, niti će ostvariti bilo kakav stvaran pozitivan efekat u budućem periodu. Oni dodaju da zaokruživanjem “ne”, građani će tako sačuvati svoj Ustav i svoju državu. 

Građanska Vojvodina pozvala je na bojkot sutrašnjeg izjašnjavanja o ustavnim promjenama, ocenjujući da je aktuelni Ustav “nelegalan i nelegitiman i nikakve delimične izmjene to ne mogu ispraviti, već jedino donošenje novog Ustava Srbije, koji će biti garant suštinske decentralizacije Srbije”.