Podnijeta rezolucija u Skupštini Crne Gore o zločinu u Štrpcima

Poslanici Skupštine Crne Gore Adnan Striković iz Socijaldemokratske partije i Suada Zoronjić iz GP URA podnijeli su u skupštinsku proceduru prijedlog rezolucije o zločinu u Štrpcima.

Na stanici Štrpci, u Opštini Rudo u Bosni Hercegovini, 27. februara 1993. godine iz voza koji je saobraćao na liniji Bar – Beograd nasilno je izbačeno 20 muškaraca – sve civili islamske vjeroispovjesti, od kojih jedan Hrvat katolik koji je krenuo u Podgoricu da posjeti svog sina regruta. Osam muškaraca su bili građani Crne Gore. Kamioni su već čekali, pa su ih odveli u selo Prelovo kod Višegrada, gdje su doživjeli nehumano i brutalno postupanje, zatim su svirepo likvidirani.

U prijedlogu rezolucije, koji je objavljen na sajtu Skupštine, navodi se da se ovaj dokument predlaže da se država Crna Gora i crnogorsko društvo na primjeren način odnese prema teškom zločinu od paravojnih formacija, otmici i ubistvu 20 nevinih ljudi, mahom Bošnjaka, od kojih su njih osam bili građani Crne Gore.

Rezolucija nema za cilj osudu bilo koga (to je posao drugih državnih organa), već se njom želi pomoći porodicama u vidu bar djelimično pravične moralne i finansijske podrške kao i adekvatnog društvenog i socijalnog statusa, u smislu civilnih žrtava rata”, naveo je Striković na Fejsbuku.

U prijedlogu rezolucije navedeno je da država Crna Gora (još jednom) osuđuje ovaj teški zločin, iskazuje i pijetet prema žrtvama i poziva na sveobuhvatnu istragu i kažnjavanje svih počinioca.

Izvor: aktuelno.me