BNV pozvalo roditelje da upišu svoju djecu na nastavu na bosanskom jeziku

Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je roditelje bošnjačke nacionalnosti čija djeca kreću u prvi razred osnovne škole ove godine, da obavezno upišu svoju djecu na nastavu na bosanskom maternjem jeziku kako bi iskoristili svoje pravo na identitet.

U saopštenju navode da je upis djece na maternjem jeziku bitan jer se tom prilikom djeca obrazuju o svom identitetu, jeziku, kulturi, tradiciji i običajima i da na taj način izrastaju u svjesne pojedince

Upis djece u prvi razred osnovne škole, na teritoriji Republike Srbije, je počeo 1. aprila i traje do 31. maja tekuće godine.

Pozivam sve Bošnjakinje i Bošnjake da svoju djecu upišu na nastavu na maternjem bosanskom jeziku.

Pravo na obrazovanje na maternjem jeziku je garantirano Ustavom i zakonima Republike Srbije i naša je obaveza da to pravo iskoristimo. Jezik je osnova identiteta jednog naroda. Obrazovanjem na bosanskom jeziku naša djeca uče o svojoj kulturi, tradiciji i običajima, izrastaju u zdrave i svjesne pojedince koji vole svoje i poštuju tuđe.

Pozivam direktore i nastavnike da nesmetano osiguraju roditeljima ostvarenje ovog prava i da svako bosnjačko dijete ponosno uči bosanski jezik.

Bosnjačko nacionalno vijeće će uložiti sve svoje kapacitete da proces nastave na bosanskom jeziku  bude kvalitetniji i potpuniji”, stoji u saopštenju BNV-a.