U subotu protest “Sandžak protiv nasilja”

Inicijativa slobodnih građana (ISG) uputila je poziv građanima Novog Pazara da se pridruže protestu “Sandžak protiv nasilja” koji će se održati u subotu na Gradskom trgu.

Na društvenim mrežama su objasnili da se na ovaj način pridružuju već nedeljama održavanim protestima u Srbiji pod nazivom “Srbija protiv nasilja”.

“U subotu, naš gradski trg će postati epicentar mirnog, ali snažnog protesta protiv nasilja. Želimo da pokažemo solidarnost sa svim građanima koji hrabro izlaze na ulice, podržimo njihove zahteve za promenama i pokažemo da i Sandžak stoji protiv nasilja. Predugo smo ćutali i pasivno posmatrali našu zajednicu, a to je rezultat nedavnih događaja u kojima su žene i deca trpeli nasilje”, navodi se u pozivu upućenom građanima.

Ovo je drugi po redu protest “Sandžak protiv nasilja” i najavljen je za subotu, 8. jul, u 18 časova.

Na prvom protestu, aktivisti su uputili nekoliko zahtjeva nadlježnim organima i institucijama po raznim pitanjima, a najviše je bilo onih vezano za rad pravosuđa gdje je zatraženo da se državne institucije ravnomjerno ophode prema Bošnjačkoj manjinskoj zajednici kada je pravosuđe u pitanju.

Zahtjevi sa prošlog protesta bili su da se:
1. Najteže kazni ubica mladića Ervina Ćelahmetovića iz Priboja;
2. Smjeni načelnik granične policije i komandir PS Priboj;
3. Otkaz i kazne svim policajcima i službenicima koji nisu spriječili ubistvo i nisu spriječili bekstvo ubice;
4. Otkaz i kazne svim policajcima koji su pomogli ubici da pobjegne;
5. Javno saopštenje ministra policije u kojem će obrazložiti šta se desilo sa policajcima koji su prošle godine u Priboju pozivali pjesmama na novi genocid nad Bošnjacima;
6. Pooštravanje kazni za svaku vrstu ratnohuškačke retorike i poruka koji šire međunacionalnu i međuversku mržnju i netoleranciju.

Sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, novi protest “Sandžak protiv nasilja” može donijeti i neke nove zahtjeve, a pretpostavlja se da će jedan od njih biti i hitno rješavanje slučaja napada na M.A. i njegovu porodicu od strane četvorice mladića iz ovog grada.


POVEZANE VIJESTI

U Novom Pazaru održan protest “Sandžak protiv nasilja”