Potpis premijerke omogućio Rio Tintu da kupuje kuće, šta je s dozvolom za rudnik

foto: Freepik


Protesti protiv Rio Tinta nastavljaju se sutra. Tri zahteva i dalje su aktuelna da se povuče uredba Vlade Srbije o utvrđivanju prostornog plana posebne namene, da se oglasi Ustavni sud i da se potpuno povuče projekat Jadar. Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da uredba Vlade, kako kaže, “nije važna”.


Za stanovnike Gornjih Nedeljica sve je važno. Svaki dokument, kako kažu, kojim bi se i dalje dopuštalo da Rio Tinto može da kopa. Premijerka Ana Brnabić ocenila je da dokument na kojem stoji njen potpis „ne znači nešto posebno“.

N1: Šta je problem, da li ćete povući Uredbu o prostornom planu na osnovu koje Rio Tinto i dalje poziva građane?

„Nikakav problem sa tom Uredbom o prostornom planu, ona ni ne znači nešto posebno, niti znači da će taj projekat biti implementiran. Uredba o prostornom planu je jedan od dokumenata koji je potreban kako bi oni znali za koji prostor da urade studiju o proceni uticaja na životnu sredinu“, rekla je premijerka krajem decembra.

“Uredba je važna, jer kada je Vlada donela tu uredbu, krenula je prenamena zemljišta, krenuo je otkup zemljišta. Uredba o prostornom planu za posebne namene Jadar, to je ta uredba kojom su dozvolili da ovi krenu u neki projekat za koji niko nema dozvolu, za koji ne postoji studija, sve što se radilo radilo se natraške”, poručuje Marijana Petković iz Ne davimo Jadar.

Dakle, Vlada Srbije na čelu sa Anom Brnabić donela je uredbu, na osnovu koje je Rio Tintu omogućeno da kupuje kuće i zemljište u dolini Jadra. Rio Tinto kupovao je od stanovnika Gornjih Nedeljica imanja, govoreći da je to na njihov rizik. Godinu dana kasnije, premijerka tvrdi da zbog ulaganja Rio Tinto može Srbiju da tuži, a evo i kako.

“Na osnovu dozvola Vlade Republike Srbije smo uložili u ovu zemlju 450 miliona dolara i vi ste rekli da mi to ne smemo dalje da radimo. U redu, hajde da vidimo da li mi imamo nekakva prava ili nemamo nikakva prva”, kaže premijerka.

Premijerka tvrdi da je Rio Tinto u Srbiju uložio 450 miliona dolara, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić da će Srbija morati da plati za izbacivanje Rio Tinta milijardu evra, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović otkriva da je da je ta kompanija do sada platila Srbiji nešto više od 100 hiljada evra.

“Na zahtev meštana Gornjih Nedeljica, sa projektom “Jadar” se stalo. Ključno za sve dalje odluke u vezi sa projektom je da se završe studije u vezi sa njegovim uticajem na životnu sredinu, na osnovu čega će i građani moći da daju svoj stav, kad budu poznate sve činjenice”, rekla je Mihajlović.

“Mi više ne verujemo ništa, ni Vladi, vidimo mi šta se dešava na terenu, onog dana kada je predsednik rekao da će se sa projektom Jadar stati, mi smo poverovali da će imati sluha za sopstveni narod, međutim, tri dana posle toga agenti Rio Save i Rio Tinta krenuli su po kućama redom da otkupe sve ono što do sada nisu mogli da otkupe”, dodaje Petković.

Da će se zastati sa projektom Jadar nije odlučio predsednik Vučić, posle razgovora sa meštanima u Gornjim Nedeljicama, o tome se zna još od leta, kada su čelnici kompanije Rio Tinto u Briselu razgovarali sa predstavnicima Evropske komisije. Iz dokumentata koja su dospela u javnost, jasno se vidi da se, kako navode u Rio Tintu, dozvole za rudnik očekuju nakon izbora u Srbiji, na proleće 2022. godine.


Izvor: N1 / Žaklina Tatalović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *