Medžid Arifović, Sandžaklija koji je branio Sarajevo

Rođen u selu Rasno kod Sjenice, Medžid Arifović bio je pripadnik 5. motorizovane brigade armije Republike Bosne i Hercegovine raspoređen na poslovima izgradnje tunela spasa, ratnog tunela koji je napravljen tokom opsade Sarajeva 1993. godine. Tunel je napravljen ispod aerodromske piste i povezivao je dvije teritorije koje su bile pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine (Dobrinja i Butmir).


Prilikom kopanja tunela spasa u Sarajevu, Medžidova smjena je završavala sa radom, izlazio je iz tunela sa Dobrinjske strane, pala je jedna granata koja je usmrtila Medžida. Tako je Medžid jedini kopač koji je poginuo tokom kopanja tunela spasa. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem ,,Zlatni ljiljan” za izuzetno zalaganje,požrtvovanost, i hrabrost u odbrani Republike Bosne i Hercegovine .

slika:wikipedia


TUNEL SPASA

Tunel spasa je naziv za sarajevski ratni tunel koji je napravljen tokom opsade Sarajeva 1993. godine. Tunel je izgrađen u kući porodice Kolar, povezivao je dva naselja Dobrinja i Butmir na kojem su bili stacionirani pripadnici armije Republike Bosne i Hercegovine.

Kuća porodice Kolar
Foto: Semir T./020media

Tunel je dužine 785,5 m, širine oko 1 m i visine oko 1,5 m, iako je na nekim dijelovima visina i do 1,8 m. Tunel se u zvaničnim razgovorima ARBIH i UN vodio pod imenom “Tunel kojeg nema”. Tunel je bio najstrožija tajna Sarajeva jer su kroz tunel u Sarajevo stizali hrana, oružje, cigarete itd.

video: Semir T./020media

Tokom 1994. tunelom su postavljene male šine po kojima su se kretala mala kolica koja su služila za prijevoz robe kao i prijevoz ranjenika.

Iste godine za tunel je saznala vojska Republike Srpske i tada je ratni zločinac Ratko Mladić kontaktirao Aerodrom koji su držali UN i tražio da se tunel sruši i zatvori. Vojska republike srpske je pokušala kopanjem drugog tunela i preusmjeravanjem rijeke Željeznice da potopi tunel i tako ga onesposobi, međutim neuspješno.


Nakon rata, kuća porodice Kolar u kojoj je za vrijeme rata iskopan tunel, pretvorena je u muzej, a s obzirom da tunel prolazi kroz međunarodni transport ispod aerodroma,posjetioci muzeja mogu vidjeti kako je izgledao tunel prvih 20 metara gdje ostatak tunela ide ispod aerodroma gdje je pristup zabranjen.

Emir Tutić
020media