Fehratović: Zatvoriti sve one koji su širili međuetničku i vjersku netrpeljivost

Screenshot/Youtube

Narodni poslanik Jahja Fehratović isprijed Stranke pravde i pomirenja,obratio se u toku vanredne sjednice Skupštine Republike Srbije u vezi događaja u Priboju. On je tom prilikom pokazao zabrinutost i zatražio da svi oni koji su raspirivali rasnu,vjersku i međunacionalnu netrpeljivost kazne zatvorom po hitnom postupku, jer su prekršili Ustav ove zemlje koji garantuje prava manjinskih naroda i slobode vjeroispovjesti.


Fehratović je svoje izlaganje počeo sa citiranjem ajeta iz Kur’ana i stihovima iz Biblije koji govore o međuljudskom poštivanju i slobodi, a zatim se osvrnuo na događaj i dješavanja u proteklih par dana u Priboju.

On je naveo da su političi predstavnici Bošnjaka i Srba u Priboju jednoglasno stali u odbranu mira i međusobnog poštivanja i suživota, kao i vraćanju javnom redu i miru u tom gradu. Fehratović je naveo da ono što se desilo prethodnih dana je jako opasno, jer neko ko se zakleo da poštuje Ustav Republike Srbije koji garantuje nacionalna,rasna i vjerska prava je pokušao da ponizi taj isti Ustav i zakone ove zemlje.

“Tražili smo da se preduzmu hitne akcije kako bi se svi oni koji sramote Republiku Srbiju,koji sramote Graničnu policiju,i koji pokušavaju na bilo koji način da unesu nemir među građane,hitno sankcioniraju,suspendiraju i odu tamo gdje im je mjesto, tj. u zatvore da odgovaraju za ono što su napravili” naveo je Fehratović.

Narodni poslanik Fehratović takođe je naveo da oni koji šire mržnju i prizivaju na genocide i dješavanja iz 90tih nemogu biti na graničnim prijelazima gdje dnevno prođe veliki broj i Bošnjaka i Srba, kako onih iz Republike Srbije tako i onih iz Bosne i Hercegovine.

On je apelovao da treba svi u cilju pravde i pomirenja da rade na tome da šire međusobnu ljubav i toleranciju i povjerenje, a onda naveo da se nada da će sutrašnjim dolaskom predsjednika Srbije u Priboju uspjeti da se smire strasti i da nikada nikome neće više padati na pamet da ugrožava svoje sugrađane, a posebno ne one koji su u manjini u tom gradu a to su Bošnjaci.

Video: ParlamentSrbija


Emir Tutić

020media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *