Imamović: Protiv policajaca iz Priboja pokrenuti krivični, a ne disciplinski postupak

Narodni poslanik i predstavnik SDA Sandžaka Enis Imamović,obratio se na vanrednom zasjedanju Narodne skupštine Republike Srbije povodom dješavanja u Priboju i prijetnji koje su Bošnjaci Priboja proteklih dana doživjeli od strane pripadnika srpskog naroda. On je zatražio da se prema pripadnicima granične Policijske uprave Priboj, koji su širili međuetničku i vjersku netrpeljivost pokrene krivični postupak a ne disciplinski, jer je imalo elemenata za pokretanje krivičnog gonjenja, ali kako on tvrdi da je pokretanjem disciplinskog postupka i formiranjem komisija država negirala i umanjila ozbiljnost i težinu ovog krivičnog djela.


Imamović je naveo da se mora pokrenuti krivični postupak protiv policajaca koji su širili vjersku i međuetničku netrpeljivost i to za kršenje odredba 317, 375, 387, Krivičnog zakonika Republike Srbije, a za disciplinski postupak koji je pokrenut je rekao da ga to ne zanima.

“Nas taj disciplinski postupak ne zanima,disciplinski postupak nek vodi onaj ministar koji ostavlja cvijeće ispred murala Ratka Mladića u Beogradu” rekao je Imamović.

Između ostalog, Imamović je skrenuo pažnju na huligansko proslavljanje i blokadu saobraćaja na kružnom toku u Novom Pazaru u naselju Šestovo tokom proslave Božića, i pjevanju nacionalističkih pjesama.

U Novom Pazaru je po prvi put Božić proslavljen uz baklje i blokade puteva,i nacionalističke performanse.Navijači i baklje su postali glavne uloge.

(Pogledati članak na linku)


Imamović je takođe naveo, da ukoliko tužilaštvo ne reaguje u najhitnijem roku, da će Bošnjaci internacionalizocijom ovog pitanja stvoriti stabilne mehanizme za svoj biološki opstanak u Sandžaku.

Nisu narasle nikakve međuetničke tenzije u Priboju,narasle su prijetnje bošnjačkom narodu,narasla su četnička orgijanja i najave novih genocida.

On se osvrnuo na raniju izjavu predsjednika Srbije, da se u Novom Pazaru i Sjenici u ćevabdžinicama pjevaju nacionalističke pjesme i da se toj izjavi smeju milioni dobrodošlih Srba koji dolaze i prolaze kroz Novi Pazar i Sjenicu i koji studiraju na našim univerzitetima.

Video: ParlamentSrbije/Youtube


Emir Tutić
020media