Vučić spominjao Bošnjake u procentima

Foto:Screenshot

Predstavnici NVO sektora u Novom Pazaru smatraju da je izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Priboju da ,,nema nikakav politički interes od 3% bošnjačkog biračkog tijela na izborima,” obeshrabrujuća po Bošnjake koji žive na ovim prostorima, i da takvim izjavama se ne mogu smanjivati međunacionalne tenzije nastale u Priboju povodom incidenta u kojem su učestvovali pripadnici PU Priboj.


Predsjednik NVO “Urban in” Sead Biberović, za 020 media kaže da je ovakva izjava samo deo Vučićeve predstave i deo njegove kako Biberović navodi “loše glume”.

Da je, dolaskom u Priboj, stvarno želeo da podrži Bošnjake i smanji tenzije, on procente ne bi ni spominjao. Ovaj njegov dolazak u Priboj je, po mom mišljenju, samo deo njegove predstave i loše glume na koju smo se već navikli. Rekao je Biberović

On je takođe u izjavi za N1 naveo, da bošnjačke stranke koje su u koaliciji sa SNS-om treba da izađu iz te koalicije, i da je to prvi korak koji one treba da urade za Bošnjake u Sandžaku.

Ta koalicija sa SNS-om i sa Aleksandrom Vučićem nije donela apsolutno nikakvo dobro nikome u Sandžaku, ni Bošnjacima ni Bošnjakinjama, a ni Srbima ni Srpkinjama koje žive ovdje, naveo je Biberović za N1.

Koordinator NVO “Forum 10” Teo Taraniš, takođe je komentarisao izjavu predsjednika Srbije gdje je Bošnjake spomenuo procentualno kao brojku na izborima, nazivajući je obeshrabrujućom za Bošnjake u Srbiji.

Izjava predsjednika svih građana u kojoj ističe brojno stanje jedne nacionalne manjine, a koja je upravo zbog toga manjina, je obeshrabrujuća za Bošnjake u Srbiji. Njome se, u prvom redu, šalje poruka da Bošnjaci treba da povedu računa o svojoj demografskoj i političkoj snazi i da se u skladu sa tim i ponašaju, odnosno da ne traže “hljeba preko pogače”. Na drugoj strani, ona ne doprinosi stvaranju ambijenta u kome bi svi građani Srbije trebalo da se osjećaju jednakima.

Ona je izgovorena u jednom širem kontekstu koji je isto tako problematičan i koji ne uvažava strukturu stanovništva i osetljivost odnosa u lokalnim samoupravama u regionu Sandžaka.

Taraniš je takođe komentarisao i izjavu predsjednika o premještaju policajaca iz Priboja koji su širili međunacionalnu mržnju i netrpeljivost na slavlju, i smatra da jedino šta je potrebno u ovom slučaju jeste adekvatno primjeniti zakon po ovom pitanju.

Što se tiče najave kažnjavanja i premještaja policajaca iz Priboja, jedino što ima smisla i na čemu bi trebalo insistirati jeste adekvatna primjena zakona, prije svega određenih članova Krivičnog zakonika.

O tome da li će biti premještanja policajaca na druga radna mesta ili u druge gradove se može razgovarati tek nakon što se sprovedu istražni i eventualni kazneni postupci. Rekao je Taraniš za 020 media.

Vučić je dalje naveo, da svako ko bi da puca na džamije da će završiti iza rešetaka, a da će policajci iz Priboja koji su pjevali pjesme u kojima se veliča genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, biti „ne samo kažnjeni“ već i premješteni iz tog višenacionalnog grada na jugozapadu Srbije

Svako ko pomisli da može da ugrozi nečiji život ili kuću, nečiju džamiju ili crkvu, imaće posla sa državom koja će vrlo nemilosrdno da reaguje. Molim sve ljude da ne izazivaju državu i ne provjeravaju snagu države

Povodom incidenta koji se desio u Priboju, MUP Republike Srbije pokrenuo je disciplinski postupak protiv 12 policajaca zbog širenja nacionalne i vjerske netrpeljivosti .


Emir Tutić
020media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *