Ljekar iz CG: Ukinuti sve mjere, ne možemo više biti taoci epidemije

Ljekar iz Kliničkog centra Crne Gore Nemanja Radojević, koji se zalaže za ukidanje svih protivepidemijskih mjera i obustavljanje testiranja na koronavirus, smatra da nam to dozvoljava novi soj omikron, koji u najvećem broju slučajeva daje blage kliničke slike.

“Omikron nam je dozvolio da korona polako prestaje da bude medicinski problem, više je politički, pa i filozofski, ako posmatrate iz ugla egzistencijalizma. Toliko nam je uticala na život u prethodne dvije godine da je vrijeme da ljekari polako shvate da ne možemo više biti u centru pažnje, epidemija se polako bliži kraju, sa vakcinacijom smo uspjeli koliko smo uspjeli, ništa novo se neće desiti da mi sada procente vakcinacije, koji su oko 50-ak posto u zemljama regiona, podignemo. Kolektivni imunitet ne možemo postići i nećemo ga postići, šta god uradili, tu su antivakserski lobiji… Vrijeme je da svako preuzme odgovornost za sopstveno zdravlje na sebe”

poručuje Radojević.

 

On u Novom danu na TV N1 kaže da nam sadašnja situacija sa omikronom dozvoljava da razmišljamo potpuno drugačije o epidemiji.

“Evidentno je da se omikron jako lako širi, tako da sa ovakvim mjerama ne možete mnogo da postignete, ali sa druge strane, blaže su kliničke slike u velikoj većini slučajeva, to su sve stvari koje nam dozvoljavaju da kažemo da mjere, klasične, nisu više u fokusu, odnosno sa njima se ništa ne može postići”, navodi Radojević.

Kovid propusnice danas više nemaju smisla

Dodaje i da kovid propusnice danas više nemaju smisla, i podsjeća na slučaj Slovenije gdje se kovid procedure i mjere poštuju, gdje se nigdje ne može ući bez kovid propusnice, “a vidimo da na širenje epidemije to nema efekta”. Slovenija je 19. januara zabilležila više od 12.000 novozaraženih.

“Kovid propusnice i klasične epidemijske mjere ne stoje”, ističe Radojević.

Ocjenjuje i da se epidemija u obliku u kojem je bila prijethodne dvije godine polako smiruje, “mislim da ne treba ugroziti to prirodno smirivanje nekim zaoštravanjem mjera, novim zatvaranjem”.

Naglašava da je fokus i dalje na vakcinaciji, jer “ako ste vakcinisani imate jako mali rizik da teško obolite ili umrete”.

Smatra da će ovoliki brojevi novozaraženih biti još nekih mjesec-mjesec i po dana, a onda sa dolaskom proleća i leta, koji ne pogoduju respiratornim infekcijama, “epidemija će se sama ugasiti”.

“Da li će nam trebati četvrta, peta, sedma doza, ne znam, verovatno. Život i drugi aspekti funkcionisanja sistema ne mogu više da trpe zbog korone”, zaključuje Radojević.


Izvor: N1