U Srbiji najpovoljnije oporezivanje za mikropreduzetnike

Ukoliko planirate da registrujete neki biznis ili ste aktivni preduzetnik, paušalno oporezivanje je prava opcija za vas. Jedna od prednosti je i ta što prilikom podizanja novca ne morate opravdavati taj novac pa je tako ovaj način oporezivanja odličan za početnike u biznisu i mikropreduzetnike, savjetuju stručnjaci.

Prema informacijama sa sajta idealbonitet.rs, za paušalni model oporezivanja odlučujete se u startu prilikom osnivanja privrednog subjekta. Podrazumijeva se da ćete sa Vašim računovođom provjeriti da li ispunjavate uslove za taj model oporezivanja, te ako ispunjavate uslove u registracionoj prijavi osnivanja opredijeliti se za paušalni model oporezivanja. Ukoliko ste već registrovan privredni preduzetnik, takođe sa Vašim računovođom provjerite mogućnost prelaska na paušalni sistem oporezivanja i to najkasnije do 31.10. tekuće godine za narednu godinu.

Mnogi koji rade na crno ili posluju kao neregistrovani privredni subjekti izloženi su brojnim rizicima, od toga da mogu krivično odgovarati za obavljanje neregistrovane delatnosti do toga da plate mnoge kazne i visoke poreze što je svakako višestruko nepovoljnije u odnosu na obavljanje registrovane delatnosti sa paušalnim modelom oporezivanja koji je najpovoljniji u Srbiji. Ono što je takođe bitno jeste da sa Vašim računovođom pratite limit u visini prihoda, te ako bi bilo bitnih izmjena o tome na vrijeme obavijestite poresku upravu.


Emir Tutić / 020media