Saobraćajna (ne)kultura u Novom Pazaru (Video)

Novi Pazar već 40. godina nema studiju o saobraćaju i javnom prevozu i samim tim u gradu postoje saobraćajni problemi koji otežavaju svakodnevni život građana.

U ovom gradu registrovano je oko 33.000 vozila a često se dešava saobraćajni kolaps zbog gužvi koje su postale skoro svakodnevnica.

Građani koji koriste javni prevoz smatraju da je on neefikasan jer je u vlasništvu privatnih firmi koje i ne brinu toliko za poboljšanje kvaliteta prevoza a veliki promet vozila dodatno otežava javni prevoz u ovom gradu.

Grad sa skoro 110.000 stanovnika (prema podacima sa zadnjeg popisa) i dalje nema tramvaje, propisna autobuska stajališta sa proširenjem, saobraćajne znakove i određene zabrane koje su potrebne kako bi se spriječio saobraćajni kolaps i zagađenje koje on stvara.

U našem gradu pješaci su najugroženiji, pa zbog nedostatka saobraćajne kulture i parking mjesta, vozači nesavjesno svoja vozila ostavljaju na trotoarima zbog čega su pješaci prinuđeni da se kreću kolovozom.

Samim tim, ugrožena je njihova bezbjednost a roditeljima sa malom djecom otežano je kretanje, pa su prinuđeni da se snalaze u takvim situacijama i zaobiđu prepreke.

Vlasnici nekretnina često javni prostor i trotoar koriste kao svoja privatna parking mjesta. Mnoge klinike, radnje i ostali objekti koji se nalaze u naseljima nemaju obezbjeđen parking prostor za svoje klijente pa tako postojanje jednog takvog objekta u naselju dodatno utiče na pogoršanje i stvaranje saobraćajnog nereda koji se vrlo rijetko sankcioniše od strane nadlježnih institucija i organa.

TIPS and  TRICKS: “ČETIRI ŽMIGAVCA” OMILJENO PRAVILO VOZAČA

Vozači u Novom Pazaru često prilikom zaustavljanja kao opravdanje za nepropisno parkirano vozilo koriste neslužbeno pravilo “četiri žmigavca”, što prema njihovom shvatanju daje pravo vozilu da bude parkirano i na sred puta ako mora.

Rijetko poznato našim vozačima je to da četiri žmigavca važe za “svjetlost za opasnost”, i da se ona koriste samo u slučaju kada treba druge vozače da upozore na opasnost na putu što je definisano i zakonom o bezbjednosti u saobraćaju.

U Novom Pazaru je to drugačije. Kada upalite četiri žmigavca i parkirate na sred puta, možete rahat otić na kahvu, šoping mall, pijacu ili neko drugo mjesto kako bi ispunili svoje dnevne obaveze. Obzirom da nema dovoljno parking mjesta, to koristite kao opravdanje u slučaju da vas zaustavi policija a kada parking služba pozove pauka tad vas zanima ko vam je zvao pauka i zbog čega kada su vam bila upaljena četiri žmigavca?

Našem gradu potrebno je više parking mjesta, više znakova i mnogo više semafora kao i aktivnih saobraćajaca koji regulišu saobraćaj svakodnevno. Mjesta za napredovanje ima i potrebna je još samo volja i svijest građana da se problemi kao ovi konačno riješe.