Nacionalni dan bez duvana: Koliko je duvanski dim štetan?

Danas se obilježava ‘Nacionalni dan bez duvana’ koji za cilj ima da ukaže na štetnost duvanskog dima po vaše zdravlje i okolinu.

“Nacionalni dan bez duvana” se obilježava u svim zemljama svijeta a u vidu suzbijanja ovog problema i ukazivanja na štetnost duvanskog dima, mnoge Evropske zemlje su donijele zakon o zabrani duvana u ugostiteljskim objektima-restoranima i kafićima kako ne bi štetio po zdravlje ljudi.

U Srbiji prijedlog o potpunoj zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima postoji, ali nije došao na dnevni red za usvajanje, niti ima mišljenje Ministarstva zdravlja i drugih ministarstava.

Dan bez duvana ima motiv da pokaže da svaka cigareta, bila ona klasična ili elektronska, može da smeta, kako pušačima tako i osobama u okruženju, bez obzira na uzrast i pol.

Smatra se da pušenje spada u bolesti zavisnosti koje za razliku od alkoholizma ili narkomanije, nije sankcionisano od strane društva. Količina nikotina u cigaretama ubrzano dovodi pušača do stvaranja zavisnosti a prema statistici brzina kojom se ta zavisnost razvija se nalazi odmah iza one koju stvara heroin.

U cigareti se nalazi preko 7.000 različitih supstanci od čega je oko 250 jedinjenja opasno po zdravlje, a čak oko 70 materija ima kancerogeni efekat. Prema posljednjim rezultatima u Srbiji svake godine umre preko 15.000 građana posljedicom pušenja a u svijetu blizu 8 miliona.

3
Da li Vam smeta duvanski dim?