“Ecobots” osmislio inovativno rješenje za ekološkog robota u cilju zaštite životne sredine od zagađenosti

Start up centar NIT iz Novog Pazara već drugu godinu za redom učestvuje na takmičenju na First lego league challengu u robotici koji za cilj ima da okupi učenike osnovnih i srednjih škola zainteresovane za nauku koji kroz formirane školske timove učestvuju u misaonom i kreativnom procesu izrade inovativnog projekta, programiranja robota i prezentovanja rezultata.

Učesnici stiču iskustvo stvarnog rešavanja problema kroz vođeni globalni program robotike.

Ove godine tema kojom su se bavili učenici iz centra NIT bila je ekologija, tim povodom ovi mladi genijalci su došli do projekta izrade robota za tretman smeća koji bi kao idejno rješenje otpadni materijal koristio u obnovi energije.

Ekipa “Ecobots-a” i idejno rješenje robota “Trasher” za ovaj ekološki problem na takmičenju je zauzelo 8.mjesto a mladi genijalci sa sobom su ponijeli dosta pozitivnih utisaka.

“Ovo je drugi put da učestvujemo u ovom programu, prošle godine smo učestvovali sa dvije ekipe a ove godine sa jednom. Svake godine je druga tema na takmičenju a ove godine je tema bila “ekologija”,prošle godine je bila “prevoz robe i ljudi” i naši polaznici su se razmišljali , prije svega su organizovali interni konkurs ideja, koja je to ekološka ideja ili ekološki izazov najbitniji za rješavanje i odlučili su da to bude “tretman smeća” na osnovu kojeg su naši kandidati razvili cijelu priču o tome: “Kako da taj tretman smeća u našem gradu bude bolji?”, rekao je za 020 media Šemsudin Plojović direktor centra NiT.

Plojović je naglasio da su mladi zainteresovani za nauku u ovom gradu i da svake godine imaju neke nove kandidate i neke nove talente koji žele da uče o IT industriji u centru NIT.

Ovogodišnja mentorka u robotici Aiša Nicević zadovoljna je radom i zalaganjem mladih ljudi iz ekipe “Ecobots” i kaže da su djeca stekla nove prijatelje i nova iskustva.

Sa ovom grupom djece u robotici smo se spremali oko 3 mjeseca. Svi učesnici su pokazali različita interesovanja tokom projekta, oni su spremali kod kroz programiranje i osmišljavali različite prepreke za robote, ali ono što je najbitnije za djecu jeste to što su stekli nova prijateljstva i iskustva.

Iz centra NIT kažu da već počinju sa pripremama za sljedeći ciklus First Lego league u robotici i da se nadaju da će postići bolje rezultate na sljedećem takmičenju, obzirom da se pred ovo takmičenje desio kvar na robotu koji je donio uticao na plasman.