Paučinac novčano kažnjen zbog uvrijede Mahmutovića

Građanski aktivista Aladin Paučinac kažnjen je novčano 250.000 dinara od strane Osnovnog suda u Novom Pazaru zbog uvrijeda na račun Meha Mahmutovića, koje je Paučinac izrekao tokom pandemije korona virusa kada je ispred Opšte bolnice protestom izrazio nezadovoljstvo na način na koji je Mahmutović kao direktor bolnice obavljao svoju funkciju.

Tom prilikom Paučinac je tužen po više privatnih tužbi Mahmutovića zbog uvrijeda koje je Paučinac izrekao tokom protesta.

Paučinac kaže da je presuda očekivana obzirom na stanje u kojem živimo i nepoverenjem u pravosuđe koje vlada i kaže da umjesto što se njemu sudilo trebalo je da se sudi Mahmutoviću zbog neodgovornosti.

“Umesto da se Mahmutoviću danas ovdje sudi za neodgovornost svoju i ne činjenje u bolnici, danas se meni ovdje sudi zato što sam upozoravao i pozivao svakoga ko je trebao da nam pomogne i danas sam ja kažnjen sa 250.000 dinara i ko zna sa kojim još troškovima, tako je trenutno i nadamo se promjeni politike i ove ovakve vrste demokratije…” rekao je Paučinac.

Advokat i pravni zastupnik Meha Mahmutovića Rešad Plojović, je izjavio da je presuda korektna i da je ,,pravda zadovoljena” i da je Mahmutović svega podneo samo tužbe protiv Paučinca i Ugljanina što je svega 12-13 tužbi, a da je prethodne povukao i da se one ne računaju.

“Ovo je u nizu jedna od mnogih pravičnih presuda ovog suda u odnosu na oštećenog gospodina Meha Mahmutovića, i pre toga je na isti način suđeno, dosuđivano, presuđivano u korist Meha Mahmutovića te presude su danas pravosnažne i nažalost u ovoj fazi postupka nismo mogli danas da ih pominjemo…”rekao je Plojović.

Advokatica i pravna zastupnica Aladina Paučinca kaže da nije zadovoljna presudom i da je postupak nepravičan kao i presuda i da nijedan dokaz koji su kao odbrana dali nije uzet na razmatranje¸a da će se kao odbrana žaliti Višem sudu i da ukoliko bude potrebno i sudu u Strazburu.

“Nama je uskraćeno pravo na odbranu od samog starta nijedan naš vitalan ključni dokaz nije uzet u razmatranje niti su reči analizirane. Jedva čekam kakvo će obrazloženje suda da bude jer se ovakva presuda kosi ne samo sa Evropskim standardima i već i nekim standardima koji su Ustavom zagarantovani u republici Srbiji i koji se razvijaju od donošenja Ustava.”

Paučincu su podršku pružile i Građanske incijative koje su izrazile nezadovoljstvo povodom odluke Osnovnog suda u Novom Pazaru ispred Građanskih inicijativa Dragoslava Barzut izjavila je za medije da je ovakav način suđenja ne problem samo u Novom Pazaru već i na nivou cijele Srbije i da je ovo samo način na koji žele da ućutkaju građanske aktiviste.