Heroji iz Niša: Doktori KC Niš radili prekovremeno i bez naknade kako bi smanjili listu čekanja za operacije

Klinika za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš uspjela je da smanji liste čekanja za operacije i da se za njih ne čeka duže od pet do 15 dana.

Ljekari ove klinike su radili vikendima bez finansijske nadoknade kako bi prešli sa lista čekanja na liste zakazivanja. Direktor klinike, Dragan Milić, najavio je da će od ponedjeljka klinika nastaviti sa redovnim režimom rada. Prema njegovim riječima, prošlogodišnje liste čekanja koje su dosezale i do pola godine su sada prošlost.

Nakon gotovo 100 dana napornog rada i 12 uzastopnih radnih vikenda, Klinika za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš uspjela je da ostvari svoj cilj da se u potpunosti ukinu liste čekanja za kardiovaskularne operacije, izjavio je direktor ove ustanove, Dragan Milić, na svom profilu na društvenoj mreži Facebook.

Prema njegovim riječima, lista čekanja koja je uključivala 149 pacijenata na početku godine, sada je prešla u listu zakazivanja na kojoj se nalazi samo 42 pacijenta. U proteklih 100 dana obavljeno je ukupno 248 operacija, dok ih je prošle godine za isto vrijeme obavljeno samo 117. U samo jednom mjesecu, u martu ove godine, obavljeno je čak 98 operacija, što je nevjerovatan broj, kako je istakao Milić.

Prema izvještaju, u toku prvih tri mjeseca prošle godine bilo je 145 hospitalizovanih pacijenata, dok je u istom periodu ove godine taj broj porastao na 353. U periodu januar-mart ove godine bilo je 3.014 ambulantnih pregleda, dok je prošle godine bilo 1.467 takvih pregleda.

Dr. Milić zahvalio je nadlježnima na potrošnom materijalu koji im je omogućio da postignu cilj bez odobrenja za dopunski rad. Nadaju se nabavci nove opreme i prijemu novog osoblja kako bi se proširio broj usluga. On je obećao rad vikendima bez naknade ako bude potrebno radi većeg priliva pacijenata koji se ne mogu operisati radnim danima.