Grad postao vlasnik Bezistana – uskoro obnova južnog bedema

Vlasništvo nad južnim bedemom Novopazarske tvrđave, poznatim kao Bezistan, konačno postaje vlasništvo Grada. Lokalna uprava je danas objavila da će uskoro započeti restauracija i obnova ovog bedema radi njegove revitalizacije.

Nakon susreta sa direktoricom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, Dubravkom Đukanović, gradonačelnik Nihat Biševac je istakao da su razgovarali o ambicioznom planu za preobražaj Gradskog parka. Biševac je najavio da će ovaj park postati “živi muzej” sa raznolikim kulturnim atrakcijama koje će biti dostupne svima.

“U saradnji s Republičkim zavodom i uz podršku ministarstava kulture i turizma, te Vlade Republike Srbije, projekat izgradnje Džephane će biti realizovan, a restauracija Bezistana je na pomolu. Južni bedem tvrđave – Bezistan, prešao je u vlasništvo Grada, i uskoro krećemo s hitnom sanacijom”, istakao je Biševac.

Bezistan se suočava s kontinuiranim propadanjem već dugi niz godina. Iako je Republička građevinska inspekcija 2018. godine donijela odluku o zabrani korišćenja ugostiteljskog objekta na ovom mjestu zbog izuzetno lošeg stanja zidova bedema, taj objekat je uprkos tome nastavio normalno da funkcioniše.