Sve češći napadi pasa lutalica

U Novom Pazaru sve su češći napadi pasa lutalica a građani svakodnevno prijavljuju slučajeve napada na pješake i djecu, saznaje 020 media.

Na društvenim mrežama sve je više onih koji pokazuju zabrinutost zbog pojave sve većeg broja lutalica na ulicama a već ima i zabilježeno nekoliko slučajeva napada na građane.

Agresivnost kod pasa čest je uzrok nepravilnog odnosa vlasnika prema psu a kao rezultat oni postaju opasnost po ljude, objašnjava za BBC stručnjak za psihologiju pasa Peđa Jaćić.

https://www.instagram.com/p/Cw6ILAEtoX5/?igshid=NTc4MTIwNjQ2YQ==

On dodaje da doberman, rotvajler, nemački ovčar ili maliona postoje da bi čuvali vlasnika i teritoriju i ako im ne date barem simulaciju toga, odnosno da malo „otvorite taj njihov izduvni ventil”, taj pas će vrlo verovatno negde morati da ispusti energiju.

Nedavno su se prethodnih godina pojačali napadi pasa na ljude u Srbiji, uključujući i tragični incident u Senti iz 2021. godine od pre nekoliko godina, gdje su rotvajleri napali i nažalost usmrtili četvorogodišnjeg dečaka.

U Srbiji je prema podacima ORKE od 2015 do 2021 zabilježeno više od 77.400 napada pasa na ljude u poslednjih sedam godina a prema mnogim izvorima na godišnjem nivou taj broj bude i do 12.000.

Uzroci agresivnosti kod pasa mogu biti različiti, uključujući bolesti, prirodni instinkt, zaštitnički nagon, frustracije izazvane lošim uslovima držanja, nedostatak socijalizacije i slično. Problemi često proizilaze iz neodgovornosti vlasnika pasa i nedostatka edukacije u vezi sa pravilnim postupanjem prema psima i treningom.