OZŽS: Za rješavanje problema zagađenja vazduha potrebno vremena


Da bi se rešio problem jako zagađenog vazduha u Novom Pazaru potrebno je još vremena, tvrde iz Odeljenja za zaštitu životne sredine u ovom gradu.

Oni kažu da je to problem koji postoji već decenijama i da na njega utiču mnogobrojni faktori kao što su ložišta tokom grejne sezone kao i činjenica da u centru grada se nalazi toplana koja čeka prelazak na gas i biomasu i da za riješavanje tog problema potrebno je preduzeti dugoročne mjere.


Problem zagađenja vazduha, u toku grejne sezone, je problem koji postoji više decenija i ne može se riješiti mjerama koje mogu da daju kratkoročne rezultate. Za njegovo riješavanje je potrebno preduzimati dugoročne mjere, koje će svoj rezultat dati tek za neko određeno vrijeme,navode iz Odeljenja za zaštitu životne sredine, zdravlja i bezbjednosti u radu.


Mi smo se obratili Gradu po ovom pitanju kako bi smo saznali koje mjere su preduzete kako bi se riješio ovaj problem. 


Grad Novi Pazar je u zadnjih nekoliko godina preduzeo niz mjera u pogledu smanjenja zagađenja vazduha, koje treba da daju rezultat u budućem periodu, kao što su:
– izgradnja obilaznice oko Novog Pazara
– pošumljeno je u ovoj godini oko 16 ha u neposrednoj okolini grada
– izgrađena je primarna infrastruktura za gasifikaciju
– izvršena je zamjena kotlova u hali Pendik, kotlovima na ekološki prihvatljivije gorivo
– urađen je projekat izmeštanja gradske toplane iz centra grada i njen prelazak na gas i biomasu (realizovaće se u 2022. godini)
– u 2021. godini je zamenjeno oko 80 individualnih ložišta u centru grada, ložištima na pelet, što će biti nastavljeno i u narednom periodu, i tome slični projekti.

Podsjećamo da je mjerna stanica u Novom Pazaru, prethodnih nekoliko dana zabilježila ogromne količina štetnih materija pm10 i pm 2,5 čestica u vazduhu, pri čemu je Novi Pazar nekoliko dana zaredom bio najzagađeniji grad u Srbiji po pitanju kvaliteta vazduha prema navodima sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA).


Emir Tutić
020media