Novi Pazar je danas bio jedini zagađeni grad u Srbiji

Prethodnih mjesec i po dana svjedoci smo velike zagađenosti vazduha koja je prisutna u Novom Pazaru. Informacije koje stoje na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), pokazuju da je u Novom Pazaru trenutno prisutno 251-pm10 i 247- pm2,5 štetnih čestica u vazduhu, što je daleko iznad dozvoljene granice.

Pamučna pluća koja služe da pokažu fizički kako izgleda vazduh koji udišemo, su prije manje od mjesec dana postavljena u centru ovog grada, već su pocrnjela i izgledaju totalno drugačije i gore, nego u stanju u kojem smo ih prvi put zatekli.

Pored Novog Pazara, prisutnost štetnih materija u vazduhu pokazale su mjerne stanice u Vinči gdje je prisutno 72 pm2,5 čestica u vazduhu dok je prisutnost pm10 čestica na granici zagađenosti, kao i Veliki Crljeni sa 64 pm10 i 60,5 pm2,5.

Podaci sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine

Mi smo se po pitanju zagađenja vazduha obratili Odeljenju za zaštitu životne sredine Novi Pazar, i pitali ih da li će se šta preduzeti po ovom pitanju, ali kao odgovor smo dobili da za to treba vremena i da je Grad već preuzeo dosta toga što će u narednom nekom periodu, prema njihovim procjenama, umanjiti zagađenje vazduha.

Opširnije na linku: Kliknite ovdje

Sudeći prema razultatima mjernih stanica, s obzirom da su vidljive jasne promjene u kvalitetu vazduha u mnogim gradovima koji su pored Novog Pazara, takođe imali visok stepen prisutnosti ovih štetnih materija u vazduhu, ovoga puta jedini je Novi Pazar ostao jako zagađen. Zbog toga apelujemo na građane Novog Pazara da pripaze šta nalažu, i da iskoriste ove zimske dane da umjesto automobila, prošetaju ovom našom lijepo čaršijom, kako bi smo zaštitili nas, naše zdravlje i naš vazduh.


Emir T.

020media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *