Godišnjica obilježavanja zločina u Štrpcima

U nedelju se obilježava godišnjica masakra u Štrpcima u kojem je 19 civila (18 Bošnjaka i jedan Hrvat) ubijeno od strane srpskih vojnih formacija VRS 27. februara 1993. godine. Petnaest Srba uhapšeno je u decembru 2014. godine i optuženo za ratne zločine zbog učešća u masakru.

Oteti putnici su izvedeni iz voza, opljačkani i fizički zlostavljani. Potom su odvedeni u selo Višegradska Banja kod Višegrada u Bosni i Hercegovini, gdje su mučeni i ubijeni u zapaljenoj kući u blizini rijeke Drine. Njihovi ostaci nisu pronađeni.

Za otmice su odgovorni pripadnici vojne jedinice Osvetnici, kojom je komandovao Milan Lukić, uz logističku podršku Republike Srbije. Od oko 30 osumnjičenih, za svoju ulogu u zločinu osuđen je samo Nebojša Ranisavljević iz Despotovca. Uhapšen je u oktobru 1996. godine. Viši sud u Bijelom Polju ga je 9. septembra 2002. osudio na 15 godina zatvora. Presudu je potvrdio i Vrhovni sud Crne Gore u aprilu 2004. Ranisavljević je pušten iz zatvora 2011. godine nakon devet godina odsluženja zatvora njegove kazne. Komandant Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Luka Dragićević priznao je na suđenju Ranisavljeviću da je jedinica “Osvetnici” bila u sastavu VRS. Nakon rata Dragićević je prebačen na položaj u jugoslovenskoj vojsci.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *