Erdogan naredio: Turska zatvara prolaz ka Crnom moru?

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, naredio je da se zatvori prolaz na moreuzu Dardanele i Bosfor i da će ruska flota biti zaustavljena u cilju sprečavanja rata u Ukrajini. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio se turskom predsjedniku Erdoganu na ovom potezu i rekao je da Ukrajina neće to zaboraviti.

Zelenski je na svom nalogu na twitteru objavio da je Turska zabranila ruskoj ratnoj floti ulaz u Crno more i da Turska pruža veliku ratnu i humanitarnu podršku Ukrajini koja im je danas jako potrebna. On je rekao da narod Ukrajine nikada ovo neće zaboraviti.

U međuvremenu zvanična Turska je pored objave Zelenskog izjavila da ta odluka tek treba da stupi na snagu tj da odluka tek treba da se donese ali da Turska će podržati sve mirovne pregovore između ove dvije zemlje kako bi izašle iz ratnog stanja.

Sa druge strane Kina je objavila da podržava Ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet napisao je Liu Sjaoming, specijalni predstavnik kineske vlade za pitanja Korejskog poluostrva, prenosi CNN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *