Smanjene rezerve krvi tokom ljetnjeg perioda

Rezerve krvi su smanjene, a toplo vrijeme i godišnji odmori su razlog zbog čega je sve manje davaoca krvi tokom ljetnjeg perioda, ocijenila je doktorka Snežana Medić iz Instituta za transfuziju krvi.

Iz ove institucije kažu da nema dovoljno negativnih krvnih grupa a da među pozitvnim su u nedostatku A i nulta pozitivna krvna grupa. Blago povećanje broja oboljelih od korona virusa nije uticalo na smanjenje broja davaoca krvi smatra doktorka Medić.

U početku kada se tek pojavila korona smo više imali straha, sada se nekako manje plašimo i imamo iskustva sa kovidom, tako da trenutno povećanje oboljelih od koronavirusa ne utiče na smanjen broj davaoca krvi, ali naravno ukoliko broj zaraženih bude rastao naravno da će biti i manje davaoca krvi.

Ukoliko želite da se priključite akciji dobrovoljnog davanja krvi to možete učinit danas do 16 časova na Gradskom šetalištu kod Sebilja u centru Novog Pazara. Krv mogu dati sve punoljetnje osobe od 18 do 65 godina starosti koje su dobrog zdravlja u smislu bez hroničnih, malignih i sličnih oboljenja. 


Emir Tutić / 020media